Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare konkurrerar på samma marknad – men samarbetar: "Det här är viktigt för bygden"

En by och två uteställen. Andreas Norgren och Tommy Löfström driver varsin verksamhet, konkurrerar på samma marknad – men samarbetar.

Annons

Det spöregnar och på hembygdsgården i Edsbyn råder det halkrisk. Tommy Löfström, som driver hotellet i Edsbyn, har just dragit igång ett sommarcafé i ett av de rödnötta uthusen. Initiativet görs i samverkan med hembygdsföreningen. Tommy nickar mot byggnaden.

Läs också: Edsbyns nya hotellveranda för 250 000 byggs just nu - hör Tommy Löfström berätta om sommaren där

– Vi har haft bra med folk hittills. Fast just i dag regnar det ju och då håller vi stängt, säger han och kisar upp mot den molnbeklädda himlen.

Vi befinner oss på den stora scenen framför Öjebäcken. Bredvid Tommy sitter Andreas Norgren som driver Idrottsparken i Edsbyn. Båda två är relativt nyetablerade och har startat varsin verksamhet med fokus på uteliv och nöjen. Egentligen borde de vara bittra konkurrenter – de slåss om en minst sagt liten marknad där invånarantalet knappt överstiger 4000. Men så är inte fallet.

Tommy Löfström och Andreas Norgren konkurerar på en minst sagt liten marknad.

När Tommy Löfström tog över hotellet under hösten fick han och Andreas genast kontakt.

– Ja... Alltså jag minns faktiskt inte hur vi började höras, säger Andreas fundersamt.

– Nej, inte jag heller, inflikar Tommy.

Men båda två är överens om att ett samarbete inom krogbranschen är relativt ovanligt.

Läs också: Läsartext: Drömmen om egen förening blir verklighet i Edsbyn: "Vi kommer satsa på klubben"

– I större städer är ju konkurrensen stor, där är man mer som hund och katt. Men jag tror att man biter sig själv i rumpan om man försöker slå ut varandra här i Edsbyn. Folk är måna om det som finns, säger Andreas Norgren.

När Idrottsparken arrangerade ståupp-kväll i våras samkörde de. Hotellet fick stå för middagen innan och efterfesten in på småtimmarna.

Läs också: Edsbyns Hotell har fått nya ägare: "Vi vill skapa en mötesplats för hela befolkningen"

Andreas Norgren tog över Idrottsparken i förra sommaren.

– Vi har en mindre lokal, när vi inte har uteserveringen öppen, så är det lämplig om hotellet kör mat och efterfest. På så vis ger vi folk vad de vill ha, berättar Andreas Norgren.

– Det är aldrig bra att vara självisk när man slåss om samma publik. Vi ser att vi tillsammans drar ut mer folk, vi kompletterar varandra, säger Tommy Löfström.

Läs också: De tar ett guld och ett brons med sig hem till Edsbyn från SM i Norrköping

Nu hörs de ofta inför helgen för att stämma av så inget event krockar eller för att se om de kan dela upp någonting mellan sig. Responsen från lokalbefolkningen har inte låtit vänta på sig, många är glada över att Andreas och Tommy hjälper varandra. De får ofta kommentarer om att de tillsammans skapat ett bättre uteliv i bygden.

Tommy Löfström köpte hotellet i november. Han kommer ursprungligen från Falun, men nu har han flyttat till Edsbyn med sin familj.

– Det har kommit fram yngre personer till mig och sagt att de haft planer på att flytta härifrån, men att de nu väljer att stanna tack vare oss, berättar Tommy Löfström.

Nu är deras gemensamma förhoppning att försöka dra folk från städer som Gävle och Falun. Redan idag lockar de besökare från andra orter runt om i Hälsingland.

– Om vi får till ett bra upplägg så tror jag absolut att det kan gå, säger Tommy Löfström.

I framtiden vill de utöka samarbetet ytterliggare. Men hur de i praktiken kommer se ut är fortfarande hemligt.

– Vi har större planer på att utveckla det här, men det finns inget konkret vi vill berätta om än, säger Andreas Norgren.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning