Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens logga ett exempel på hur känslig frågan Alfta-Edsbyn är – det måste råda balans

Kommunens grafiska profil är ett exempel på hur känslig frågan Alfta kontra Edsbyn är. Det måste råda balans mellan de båda tätorterna i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Annons

Rösta: Vad tycker du att Ovanåkers kommun ska heta?

Den grafiska profilen är kommunens logga kan man säga. Den pryds av kommunvapnet svanen längst till vänster och till höger ortsnamnen Edsbyn & Alfta och under dem Ovanåkers kommun.

Håkan Englund (S) var med och ändrade kommunens grafiska profil 2008, så även Alfta fick vara med.

– Från början fanns det ett tjänstemannaförslag med bara Edsbyn. Men under den politiska behandlingen ändrades förslaget, så både Edsbyn och Alfta fanns med. De politiska partierna var överens om att så här ska vi ha det, säger kommunstyrelsens vice ordförande Håkan Englund (S).

Vi frågade: Vad tycker du om kommunnamnet Ovanåker? Är det dags att byta kommunnamn?

Hur ser du på "byafejden" mellan Edsbyn och Alfta? Att det alltid måste vara en balans, så ingen får mer än den andra.

– Jag tycker den har bleknat med tiden. Men i vissa sammanhang kan den plötsligt dyka upp igen. Och man ställer sig frågan är det här verkligen rättvist. Ett färskt exempel är frågan om ett framtida äldreboende, säger Håkan Englund.

Läs mer: Urbans eget äldreuppror - vill att det byggs ett nytt äldreboende även i Alfta

Kampen om arbetskraften, varumärkesbyggandet och den ökande konkurrensen mellan kommunerna gjorde det än viktigare med en igenkännande grafisk profil som präglar kommunens image.

Så gick diskussionerna, när Ovanåkers kommun 2008 fick sin nuvarande grafiska profil, som sedan har prytt till exempel protokoll och broschyrer.

Läs även: Frågan som ingen vill ta i – byte av kommunnamnet Ovanåker

2008 ersatte denna grafiska profil den gamla från 1999.

Den grafiska profilen ansågs också vara kommunens viktigaste verktyg för att skapa en klar och tydlig bild av vad Ovanåkers kommun står för.

Med en enhetlig grafisk profil blir kommunen en tydlig avsändare när kommunen informerar, marknadsför och erbjuder service, hette det vidare.

Mer läsning

Annons