Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar att missa statliga ersättningar för flyktingmottagandet

Det finns en risk att Ovanåkers kommun missar statliga ersättningar när det gäller flyktingmottagandet.

Annons

En kommun har nämligen rätt att få ersättning för vissa kostnader för sitt flyktingmottagande.

Vissa bidrag betalas ut utan att kommunen behöver söka dem, men många ersättningar kräver att kommunen är aktiv och söker dem.

Det konstateras i den granskning som revisions- och rådgivningsföretaget KPMG har gjort på uppdrag av Ovanåkers kommuns revisorer.

Läs mer: Revisionens ordförande höll brandtal i fullmäktige

Vår förhoppning är att kommunen snarast möjligt följer de lämnade rekommendationerna, säger kommunrevisorernas ordförande Ulf Odenmyr.

– Vi ville uppmärksamma kommunen på att man inte missar någon ersättning och komma med en uppmaning att man kollar det här, säger kommunrevisorernas ordförande Ulf Odenmyr (C).

Den samlade bedömningen efter KPMG:s granskning är att kommunstyrelsen och socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden i Ovanåkers kommun inte har säkerställt att kommunen får de statliga bidrag kommunen har rätt till.

Det saknas fastställda ändamålsenliga dokumenterade rutiner för kontroll av de statliga ersättningar som kommunen kan få, enligt granskningen.

Läs mer: Ovanåkersnämnder får mindre av flyktingmiljonerna än de begärt

Granskningen föreslår och rekommenderar därför att kommunen bland annat skapar en övergripande arbetsgrupp för flyktingfrågor och återsökning av statsbidrag.

En annan rekommendation är att kommunen säkerställer att de statliga ersättningarna för flyktingmottagningen tas med i nämndernas interna kontrollarbete.

Har kommunen då missat statliga ersättningar inom flyktingmottagandet?

Vi har inte missat några ersättningar för flyktingmottagningen, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

– Nej, det står ingenstans i rapporten. Därför har jag lite svårt att förstå de rekommendationer granskningen kommer fram till, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Yoomi Renström konstaterar att kommunstyrelsen och berörda nämnder har delegerat till tjänstemän att bevaka och söka de statliga ersättningarna för flyktingmottagningen och det är en ordning som har fungerat.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fungerar i dag som kommunens politiska styrgrupp när det gäller flyktingfrågor. Men enligt Yoomi Renström är det inte styrgruppens uppgift att just söka statliga ersättningar för flyktingmottagningen.

Läs mer: Överenskommelser klara för boende för ensamkommande i Ovanåker och Bollnäs

Mer läsning

Annons