Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet riskerade att få betala 20 000 för lagbrott – nu sänks avgiften

Kommunalrådet i Ovanåker Yoomi Renström (S) missade viktiga formalia och flyttade för tidigt in i det ombyggda huset i Runemo. Hon riskerade därmed drygt 20 000 kronor i sanktionsavgift.

Annons

Läs mer: Kommunalråd bröt mot lagen – riskerar straffavgift

Yoomi Renström flyttade för tidigt in i Runemo gamla skola och gjorde sig därmed skyldig till ett lagbrott.

Miljö- och byggnämnden har nu beslutat att sänka sanktionsavgiften till en fjärdedel, eller drygt 5 000 kronor. Yoomi Renström tänker betala beloppet och överklagar inte beslutet.

– Det är alltid pinsamt att göra fel. Men det är också omänskligt att aldrig göra det. Det är extra jobbigt, när man som kommunalråd har ögonen på sig, säger Yoomi Renström.

Hon konstaterar att kommunen kommer att se över olika sanktionsavgifter och hur kommunen arbetar med dem utifrån vad som är rimliga och orimliga nivåer. Det är vad hon har lärt sig av detta fall.

Det är alltid pinsamt att göra fel. Men det är också omänskligt att aldrig göra det.

Yoomi Renström köpte 2013 och lät sedan renovera gamla skolan i Runemo. Men hon flyttade in i huset innan ett slutbesked hade sökts och hon hade fått ett sådant. Ett slutbesked ska bekräfta att de arbeten som var planerade verkligen är utförda och på ett riktigt sätt. Det har bland annat med säkerheten i huset att göra.

Läs mer: Miljö- och bygg väntade med beslut om straffavgift

Enligt plan- och bygglagen får numera ett hus inte tas i bruk i de delar som renoverats eller byggts om och som omfattas av ett startbesked för byggåtgärder förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked. Om inget annat är beslutat av nämnden.

– Det är tydligt att Renström har begått ett misstag när hon flyttade in i sitt hus innan besiktningen var klar, men nämnden anser att en full sanktionsavgift är för hög i proportion till omfattningen av skadan, säger ordförande Einar Wängmark (S).

Enligt nämndens bedömning har man i detta ärende gjort allt korrekt och haft en tydlig ambition att utföra ombyggnationen på ett lagenligt tillvägagångssätt. Ombyggnationen utgör heller inte någon fara för varken omgivningen eller byggherren själv.

Han förklarar också att det finns möjlighet för nämnden, enligt lagen, att sänka en sanktionsavgift.

Det finns en så kallad beloppsstege där nämnden har möjlighet att sänka sanktionsavgiften upp till en fjärdedel. Sanktionen kan anpassas proportionellt utifrån skadans omfattning.

– Vi har inte haft så många sanktionsärende av detta slag i nämnden tidigare. Det har därför inte varit helt lätt att avgöra vilken nivå som ska råda. Hanteringen av det aktuella ärendet kommer att avspegla behandlingen av liknande ärenden i framtiden, säger Einar Wängmark.

Men när det gäller miljösanktionsavgifter är lagen hårdare. Nämnden hade även på sitt bord två sådana som gäller avloppsbrunnar. Men där blir det ingen sänkning av beloppen.

– Det finns inget utrymme i lagen för att göra någon sänkning. Vilket vi politiker hade hoppats på, säger Einar Wängmark.

Avloppsbrunnarna har varit korrekt installerade, men anlagts efter det att ansökningstiden gått ut, enligt Einar Wängmark.

– Förordningen om miljösanktionsavgifter är hårt reglerad. Detta på grund av att små misstag kan ge omfattande skador. Därför kan inte administrativa missar från sökande sanktioneras, säger Einar Wängmark.

Läs mer: Högste chefen bröt mot bygglagen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons