Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: "Hämnden är ljuv när de styrande återtar makten i fullmäktige"

Att kommunfullmäktige i Ovanåkers kommun ägnar så mycket tid och kraft till fyllnadsval av ersättare kan för en utomstående verka märkligt. Men maktkampen i fullmäktige går nu in i en ny fas.

Annons

Kommunalrådet Yoomi Renström (S) håller inte med om att det är en kamp i sandlådan. Och kanske är det en betydligt allvarligare situation vi ser, där demokratin står på spel.

I ena ringhörnan finns de styrande partiernas (S, M, L och MP) vilja att även ha makten i fullmäktige, trots att valresultatet 2014 säger något annat. Men helt klart har det varit en frustrerande tid för Renström att de styrande partierna har haft majoritet i nämnder och styrelser, men inte i fullmäktige.

Hon tog även upp detta under måndagen om att beslut och förslag i kommunstyrelsen kunde röstas bort i fullmäktige. Budgeten för 2016 är ett sådant exempel. Vilket har ställt till det för kommunen och dess medborgare, enligt Renström.

Läs mer: Styrkedemonstration i fullmäktige i Ovanåker

I den andra ringhörnan finns Centerpartiet och Kristdemokraterna och i viss mån Vänsterpartiet och ett decimerat Sverigedemokraterna. Efter valet 2014 hade de partierna 18 mandat i fullmäktige och de styrande partierna 17. Nu när Sverigedemokraterna inte kan ersätta två tomma platser är styrkeförhållandet således 17-16 och plötsligt kan de styrande partierna få igenom sina förslag.

Läs mer: Två tomma stolar i kommunfullmäktige i Ovanåker

Det var denna nya maktposition som S, M, L och MP demonstrerade på måndagen, då dessutom en politiker från V och en från C saknades och ledde till röstsiffrorna 17-14.

Oppositionsrådet Hans Jonsson (C) rasar och menar att S nu roffar åt sig platser som oppositionen genom valresultatet 2014 har fått.

Det i sin tur kommer att leda till att uppgörelser framöver med dessa "opålitliga politiker" kommer att möta stort motstånd, eftersom man inte vet om överenskommelserna kommer hållas. Så när medborgarna önskar mer samarbete leder måndagens maktfullkomliga agerandet till ett motsatt resultat, enligt Hans Jonsson.

Det budet är illavarslande, eftersom Yoomi Renström inväntar en politisk överenskommelse med just Centerpartiet och Kristdemokraterna om att återställa ordningen i kommunen genom att de styrande har full kontroll även i fullmäktige.

I klartext Kristdemokraterna (oppositionen) riskerar att förlora ordförandeposten i fullmäktige.

C, KD, V och SD gjorde 2014 gemensam sak och röstade bort de styrandes förslag till fullmäktigeordförande. Hämnden är ljuv skulle man kunna tillägga!

Läs mer: Fiberutbyggnad för 95 miljoner i Ovanåker

Mer läsning

Annons