Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom i en båt över medelhavet – nu öppnar han sin första butik

I sin butik på Långgatan i Edsbyn satsar Motaz Abou Moghdeb på orientaliska matvaror. – Bra för mig, för jag gillar utländsk mat, säger kunden Emma Lindberg.

Annons

Motaz Abou Moghdeb slog upp portarna till sin butik  i måndags och upplever att han redan fått många kunder som kommer och handlar.

Bakom kassaapparaten sitter Motaz Abou Moghdeb och ler nöjt. I en knapp vecke har hans butik på Långgatan 11 i Edsbyn haft öppet. Hyllorna och kyldisken är fyllda med matvaror från olika delar av världen.

Läs även: Prästgården i Segersta kom aldrig ut till försäljning

I pyttesmå koppar bjuder han kunder på starkt arabisk kaffe och berättar på knagglig engelska att butiken gett honom nytt hopp.

– Utbudet är arabisk, eritreansk och lite svenskt, säger han.

Han visar stolt upp kvitton från en grossist i Göteborg för att visa var han köper varorna . Hemma i Syrien jobbade han även i en matbutik och förklarar hur mycket han saknat att ha ett jobb att gå till sedan han kom till Alfta för två år sedan.

Emma Lindberg går igenom sortimentet och tycker det är trevligt med en ny butik i Edsbyn som säljer utländska varor.

Tack vare ett svenskt par som han träffade på asylboendet och en hjälpsam advokat lyckades han få till stånd finansiering från banken.

Läs även: Utsatt för inbrott 16 gånger

– Mycket "refugees" och svenskar kommer. Snart får jag en kortterminal också, säger han.

Vägen från Syrien till butiken i Edsbyn har inte varit enkel. I en liten fiskebåt färdades han på medelhavet i tre dygn tillsammans med 300 människor utan mat och vatten, innan de lyckades nå Sicilien.

– I båten tänkte man bara på att trösta barnen, jag hade en ettåring och en femåring i mitt knä hela resan över havet, säger han.

En bror har Motaz förlorat i inbördeskriget och han valde att fly till Sverige för morbrodern Basel Alabaza redan var här. Sverige tycker han är svalt och skönt jämfört med Syrien, men också svårare att lära känna folk.

– I Syrien är alla ute på gatorna hela tiden, ända till tre på natten, alla dagar i veckan, året om säger han.

Emma Lindberg strosar runt mellan hyllorna och hon uppskattar sortimentet.

Läs även: "Mina fördomar har verkligen ställts på kant"

– Jag gillar att det öppnas en butik i Edsbyn med fokus på utländsk mat. En del varor känner jag faktiskt igen från när jag bodde i Makedonien, säger hon.

Motaz dröm är att butiken kan växa sig större så han kan ha råd att anställa någon. Just nu får han hjälp ibland av en kompis. Men annars står han i butiken från tio på morgonen till tio på kvällen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Lars-Åke Engstrand behöver köpa matolja och tycker det är smidigt med en närbutik i Edsbyn.

Mer läsning

Annons