Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten tar upp överklagan från Inköp Gävleborg om skolskjutsarna efter 29 juni

Kammarrätten i Sundsvall har ännu inte tagit upp Inköp Gävleborgs överklagan om skolskjutsupphandlingen för kommunerna i Gävleborgs län. Det väntas den göra efter den 29 juni.

Annons

Det var Förvaltningsrätten i Falun som i sin dom gav Inköp Gävleborg bakläxa och menar att hela upphandlingen måste göras om. Detta efter att Diligensen i Hälsingland AB via sin advokat överklagat upphandlingen.

Läs mer: Förvaltningsrättens dom – hela upphandlingen måste göras om

KJ-buss AB i Alfta är ett av de bussbolag som berörs av Inköp Gävleborgs upphandling.

Det tvisten mycket handlar om är om upphandlingen har skett i form av ramavtal och att ramavtalen inte har följt bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling om hur länge ett ramavtal får löpa.

Läs mer: Inte klart vem som kör skolbarnen i höst

Inköp Gävleborg hävdar dock i sin överklagan att andemeningen i de förfrågningar som skickades ut till bussbolagen var att upphandla ett så kallat tjänstekontrakt. Och att förvaltningsrätten inte har tagit hänsyn till det i sin dom.

I ett tjänstekontrakt skrivs det in ett fast pris för en tjänst som till stor del redan är känd och att det finns möjligheter till både avdrag och tillägg efter en redan färdig prissättning.

Inköp Gävleborg vill nu bland annat att Kammarrätten prövar gränsdragningen mellan just ett ramavtal och ett tjänstekontrakt.

Går Kammarrätten i Sundsvall på samma linje som Förvaltningsrätten i Falun har Inköp Gävleborg ytterligare ett yrkande. Och det gäller vilka de särskilda skälen är för ett ramavtal som är längre än fyra år.

Inköp Gävleborg tog inte med några sådana skäl i sin skrivning till förvaltningsrätten, eftersom man hävdar att upphandlingen gäller ett tjänstekontrakt.

Kammarrätten meddelar att den kommer att ta upp Inköp Gävleborgs överklagan, så fort det går med tanke på att det gäller skolskjutsar för läsåret 2016/17. I dagsläget finns ingen oro, därifrån, för att skolorna står utan skolskjutsar i samband med höststarten.

Läs mer: Skarp kritik mot upphandling av skolskjutsar

Mer läsning

Annons