Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset stort för biosfärområde kring Voxnadalen: "Samlas en massa krafter"

Flera kommuner i Hälsingland samarbetar med myndigheter och organisationer om att få bilda ett så kallat biosfärsområde i Voxnadalen. Något som kan innebära ökade möjligheter för hållbar utveckling i området. I veckan träffades flera representanter för remissläpp i Hamra nationalpark.

Annons

Om allt går vägen kommer avrinningsområdet kring Voxnan om två år att utses till ett biosfärsområde, något som kan betyda mycket för utveckling och hållbart företagande i området.

Hamra nationalpark kan i framtiden ingå i Voxnadalens Biosfärområde. Nu pågår en ansökningsprocess till Unesco. På plats vid remissläppet fanns representanter för skogsbolag, kommuner, föreningar och myndigheter.

– Ett biosfärområde lyfter framför allt natur- och miljöfrågor. Det är ett modellområde för att jobba med hållbar utveckling. Och det vill vi göra, säger Olle Berglund.

Han är projektledare på Ovanåkers kommun, som är ägare och initiativtagare till projektet. Där har tankarna kring ett biosfärsområde pågått i många år, och med tiden har även andra kommuner involverats.

Läs också: Ovanåker går vidare mot biosfärområde

Det planerade biosfärområdet ligger nu framför allt i Ovanåkers och Ljusdals kommuner, men delar finns även i Bollnäs, Rättviks och Härjedalens kommuner.

Hamra nationalpark kan i framtiden ingå i Voxnadalens Biosfärområde. Olle Berglund är leder projektet, som ägs av Ovanåkers kommun.

– Under resans gång så frågade vi oss varför en kommungräns ska vara en gräns. Det är mycket mer naturligt att jobba med ett tillrinningsområde. Därför är området mycket större idag än när vi började den här resan, säger Olle Berglund.

Biosfärområden har inrättats sedan 1970-talet och är en del av Unescos vetenskapliga program Man and the Biosphere, MAB. Målet är att förbättra relationen mellan människor och miljö. I hela världen finns det numera 669 biosfärområden, varav fem i Sverige.

Kärnområdet i Biosfär Voxnadalen är Hamra nationalpark, som bildades redan 1909 men utökades kraftigt 2011. Där finns såväl urskog som orörda myrmarker att vandra och åka skidor i.

Läs också: Hamrapark ny nationalrikedom

Den som ville fick en rundvandring i parken under förmiddagen.

– Bland det finaste vi har i det här området är just Hamra nationalpark. Nu släpper vi den första remissutgåvan här i Hamra, säger Olle Berglund.

Läs också: De fick uppleva unik åkning

Ett stort antal representanter från skogsbolag, kommuner, myndigheter, hembygds- och naturvårdsföreningar och andra intressenter deltog under remissläppet.

Bland andra fanns Göran Blom, Naturvårdsverket, ordförande i Svenska MAB-kommittéen, samt Johanna MacTaggart, nationell samordnare för Svenska MAB-programmet, på plats.

På plats i Hamra fanns Johanna MacTaggart och Göran Blom,  nationell samordnare respektive ordförande i Svenska MAB-programmet.

Göran Blom tycker att biosfärprogrammen generellt är en fantastisk idé som handlar om att genom planering och samverkan försöka hitta uvecklingsmöjligheter i ett område.

– Till exempel att se Hamra nationalpark som en resurs, inte bara att folk ska komma hit utan för lokalt näringsliv. Det här är en kronjuvel i Sveriges natur och det är klart att den ska kunna vara attraktiv även för turism och för att bygga regional utveckling kring, säger han.

Hamra nationalpark är en av Sveriges äldsta nationalparker. Den bildades 1909 och ligger i Ljusdals kommun. Där finns urskogsområden med orörda myrar och lavbehängda gammeltallar. Vandringsstråk i olika längder finns iordninggjorda.

Johanna MacTaggart berättar att en utnämning till biosfärområde kan ge stor effekt på området.

– När man tar emot det uppdraget så samlas en massa krafter i den visionen med målsättningar som är gemensamma. Då sätter det igång väldigt många olika processer. Och de blir ju lokalspecifika, beroende på vad man har för utmaningar. Så småningom odlas svar fram på hur vi hittar sätt att skapa bra förutsättningar för efterkommande generationer.

Ansökan kommer nu att gå ut på remiss. Till Unesco beräknas den skickas in i början av 2018. Samma höst förväntas besked komma om Voxnadalen blir ett biosfärområde.

Rie Stagegaard från länsstyrelsen berättade om Hamra nationalpark.

Fakta:

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Biosfärområden är en del av Unescos vetenskapliga program Man and the Biosphere (MAB). Programmets mål är att förbättra relationen mellan människor och miljö globalt. Det viktigaste verktyget för programmet är att inrätta biosfärområden.

Biosfärområden handlar om naturvård och hållbar utveckling på ett nytt sätt. Människor ska kunna bo och utvecklas i områden samtidigt som samhället kan testa ny kunskap och praktik när det gäller att hållbart hantera relationen mellan människan och naturen – att både bruka och bevara.

I Sverige är biosfärområden ett komplement till kultur- och naturreservat, nationalparker och andra utpekanden av områden med höga natur- och kulturvärden. Beslut om biosfärområde ger i sig inte ett skydd i juridisk mening. Det ger inte heller några inskränkningar av eller utökade krav på befintliga skyddade områden.

Källa: Naturvårdsverket

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning