Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför fullmäktige i Ovanåker– Einar Wängmark väntas bli ny ordförande

Han hoppar upp som gubben i lådan - igen! Einar Wängmark (S) föreslås av valberedningen att bli ny ordförande för kommunfullmäktige i Ovanåker efter Bertil Eriksson (KD), som valde att hoppa av den posten.

Annons

Hör intervjun: Einar Wängmark berättar varför han är beredd att bli ny ordförande för fullmäktige och varför han började engagera sig politiskt.

Men osvuret är bäst. Även efter valet 2014 var Einar Wängmark valberedningens toppkandidat till ordförande för kommunfullmäktige i Ovanåker.

Läs mer: Einar Wängmark föreslås bli ny KF-ordförande

Men det då nya styrkeförhållandet i det nya fullmäktige - 18-17 till oppositionens fördel - fick till följd att Einar Wängmark fick se sig besegrad av just politikerveteranen Bertil Eriksson när ledningen - presidiet - för fullmäktige skulle väljas efter valet 2014.

Faktum är att oppositionen då kunde välja in sina kandidater på alla poster ordförande, förste vice ordförande Anna Rudman (C) och andre vice ordförande Janne Wahlman (V).

Läs mer: Oväntat val av ordförande

– Min analys över att det gick som det gick förra gången är att mandatfördelningen gjorde att oppositionen såg sin chans att tillsätta en ordförande från deras samarbetspartner och hoppas på stöd från Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, vilket de fick, säger Einar Wängmark.

– När nu majoritetsförhållandet ser annorlunda ut i fullmäktige, så får vi hoppas att utfallet blir annat denna gång, säger Einar Wängmark.

Men styrkeförhållandet i kommunfullmäktige har ändrats genom att Sverigedemokraterna numera står med två tomma stolar. Detta efter att en ledamot gick bort och en ledamot avsade sig alla politiska uppdrag.

Sverigedemokraterna gjorde ett bra val 2014 och fick fyra mandat i fullmäktige, alla valbara personer behövdes och partiet rensade helt enkelt sin lista på alla valbara namn till just fullmäktige i Ovanåker.

Därför finns det ingen ny kandidat som kan gå in och ersätta och ta plats på någon av de två tomma stolarna under denna mandatperiod.

– Majoritetsförhållandet vi har fått på grund Sverigedemokraternas brist på kandidater är väldigt synd för demokratin, men kommer ändå att ge fördelar då vi får ett lugnare och stabilare kommunfullmäktige där både styrande majoritet och tjänstemän får det smidigare att arbeta, säger Einar Wängmark.

Styrkeförhållandet i fullmäktige har följdaktligen blivit 17-16, nu till de styrande partiernas (S, M, L och MP) fördel. Ordningen är återställd, som kommunalrådet Yoomi Renström (S) väljer att se det.

Einar Wängmark har även hunnit bli invald som andre vice ordförande i kommunfullmäktige, efter att Vänsterpartiets Janne Wahlman hoppade av det uppraget.

– Jag var även beredd att axla den här rollen som ordförande i fall det skulle behövas, säger Einar Wängmark och fortsätter:

– Det är väldigt roligt att åter igen få frågan och förtroendet om att bli fullmäktiges ordförande igen.

Läs mer: Kommunfullmäktiges ordförande Bertil Eriksson hoppar av

Valet av ny fullmäktigeordförande står som sista punkt på ärendelistan i kväll i Edsbyn.

Mer läsning