Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon startar scenskola i Runemo: "Här kan barn och ungdomar få bättre självkänsla"

Mycket sportaktiviteter, men nästan ingen sång eller teater. Så upplevde Jennie Eriksson utbudet för barn och ungdomar under uppväxten i Ovanåker. Nu startar hon en scenskola i Runemo byagård för att bryta den trenden.

Annons

Jennie Eriksson från Alfta kommer på onsdag starta en scenskola i Runemo byagård.

Scenen är upplyst och strålkastarnas lila ljus sprider ett blåaktigt sken över bygdegårdens träslipade golv. Om några dagar kommer Runemos nystartade scenskola hålla sin första kvällsträff här. Initiativtagare Jennie Eriksson slår sig ner vid ett bord intill scenen.

Läs också: Filmskapare tillbaka i sin hembygd – vill berätta bortglömda historier

– När jag växte upp fanns det många sportaktiviteter att välja mellan i Ovanåker. Men det fanns nästan inga alternativ för sång eller teater vad jag märkte. Nu när jag är tillbaka vill jag fylla det behovet, säger Jennie Eriksson.

Hon är Alftabon som hängett sig helt åt sitt kulturintresse. Sedan studenten har hon studerat sång och teater på folkhögskolor, uppträtt på olika scener och varit del av filmproduktioner, bland annat som Katja Knopp i SVT-barnprogrammet "Läsmysteriet". Men nu har alltså 26-åringen återvänt till Alfta.

– Självkänsla handlar om att våga vara den man är. Genom att lära sig stå på en scen, tror jag man kan bli starkare i sig själv och mindre rädd för att göra bort sig, säger Jennie Eriksson.

– Jag blev trött på att leta andrahandskontrakt i Stockholm. Och så saknade jag lugnet här hemma, säger Jennie Eriksson.

Idén till scenskolan väcktes när hon träffade sin gamla körledare, som tipsade om Hälsinglands kulturscen. Jennie tog kontakt med föreningen och fick direkt en positiv respons.

Läs även: Skådespelerskan som fick en bra start i Hälsingland

Jennie beskriver scenskolan som att förhoppningen är att "barnen och ungdomarna ska få mer självkänsla och öka sin kreativitet".

Vad menar du när du säger mer självkänsla?

– Självkänsla handlar om att våga vara den man är. Genom att lära sig stå på en scen, tror jag man kan bli starkare i sig själv och mindre rädd för att göra bort sig, säger Jennie Eriksson.

Jennie Eriksson är Alftabon som hängett sig  helt åt sitt kulturintresse. Bland annat har hon spelat rollen Katja Knopp i SVT-barnprogrammet

Hon upplever att just rädslan för att inte vara som andra har krupit ner i åldrarna, speciellt när det gäller tjejer och utseende.

Läs också: Teaterföreställningar i Hälsingland– Ljusdal är teatertätast i sommar

– Redan tioåringar verkar tänka mycket på hur de ser ut, kanske tror att de exempelvis måste banta. Så upplevde jag inte att det var när jag var tio. På scenskolan vill jag uppmuntra alla att "komma som de är", säger Jennie. Hon tillägger:

– Och det finns en föreställning att teater alltid måste vara "djupt" och ha tyngd. Men det finns lättsam teater också, så alla är välkomna till scenskolan.

– Det finns en föreställning att teater alltid måste vara

Sedan är det dags för fotografering. Jennie reser sig från bordet och ställer sig mitt i scenens lila ljus. Hon ombeds göra något spexigt, "men bara om hon känner sig bekväm med det".

– Javisst det går bra, svarar hon lugnt och tar tag i ridån samtidigt som hon svänger ut med foten i luften och gör en skämtsam min in kameran.

För henne är god självkänsla på scenen inget konstigt, det är något hon är van vid sedan länge.

När Jennie Eriksson växte upp fanns det många sportaktiviteter att välja mellan i Ovanåker. Men det fanns nästan inga alternativ för sång eller teater, vad hon märkte. – Nu när jag är tillbaka vill jag fylla det behovet, säger Jennie Eriksson.

PERSONLIGT

Ålder: 26 år

Bor: Alfta

Bakgrund: Har läst klassisk sång och musikteater på Geijerskolan i Värmland och musik/teater på Mälardalens folkhögskola i Stockholm. Har bland annat varit med i musikalen "I ljus och mörker" och varit Kajta Knopp i barnprogrammet "Läsmysteriet".

Drömroll: Ursula i Lilla sjöjungfrun eller Mama i musikalen Chicago. "Jag gillar att spela roller som har mycket pondus"

SCENSKOLAN

Scenskolan anordnas första gången nu på onsdag och ses sedan en gång i veckan. Det finns två grupper: barn 9 - 12 år och ungdomar 13 år och uppåt. Terminsavgifter är 300 kronor.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons