Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk investeringsplan i Ovanåker 337 miljoner under fem år - men hur ska det finansieras?

Ovanåkers kommun sätter på sig spenderbyxorna och investerar 337 miljoner 2017-2021. Det beslutet tog fullmäktige på måndagskvällen

Annons

Läs mer: Så klarar kommunen investeringarna – behöver låna 270 miljoner

50 miljoner är redan anslagna för Celsiusskolans ombyggnad i Edsbyn.

–Sanslöst mycket och ett historiskt beslut, sade kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Centerpartiets Hans Jonsson ville dock se en finansiell plan hur dessa investeringar skulle finansieras. Blir det fråga om skattehöjningar? Blir det fråga om personalneddragningar? Den finansiella planen skulle sedan presenteras för kommunfullmäktige i november.

Även Kristdemokraternas Jenny Forsblom var inne på finansieringen. För att minska summan något föreslog hon att en bubbelpool för en miljon i Alfta simhall kunde strykas liksom 5,85 miljoner för ombyggnaden av Västra centralgatan i Edsbyn.

Men båda förslagen röstades ned. Hans Jonsson begärde votering och det visade sig att förslaget om en finansiell plan röstades ned med röstsiffrorna 17-16, som också är de nya röstsiffrorna i fullmäktige till de styrande partiernas (S, M, L och MP) fördel .

Även Hans Jonssons yrkande om att inte lägga några äldreboenden i malpåse röstades ned med de siffrorna.

Investeringsplanens tre största objekt uppgår till sammanlagt 237,5 miljoner.

Bygget av en samlad F-9-skola i Edsbyn får totalt 115 miljoner, var av 90 miljoner budgeteras 2017. 25 miljoner är budgeterade 2016. Även 25 av de 90 miljonerna beslutades det om i fullmäktige i december.

Så för 2017 blir det sålunda ytterligare 65 miljoner som investeras i ombyggnaden av Celsiusskolan plus 4,8 miljoner för utrustning med mera i den nya skolan.

För 2018 är det 47,5 miljoner som investeras i ombyggnationen och renoveringen av Alftaskolan. Pengarna går till projektering, anbudsunderlag och byggstart. En miljon har redan budgeterats i år på ljudplattor i Alftaskolan.

När det gäller det nya planerade äldreboendet beslutade kommunfullmäktige om 100 miljoner 2017 för det bygget.

När det gäller äldreboenden i kommunen fick socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) svara på en fråga från Hans Jonsson (C) som undrade om det även finns planer för ett sådant Alfta.

– Frågan om ett nytt äldreboende i Alfta finns inte i socialförvaltningens planering i dag. Däremot så planeras det för nya trygghetsplatser både i Alfta också Edsbyn i samverkan med vårt bostadsbolag, sade Jan-Åke Lindgren.

Hans Jonsson undrade också varför mottagandet av namnlistor för ett nytt äldreboende även i Alfta inte har blivit protollförda hos socialnämnden. Det var för övrigt Jan-Åke Lindgren själv som tog emot namnlistorna med 716 namnunderskrifter.

Läs mer: Namninsamling för ett äldreboende även i Alfta

– Att mottagandet av listorna inte finns protokollförda i något av socialnämndens protokoll beklagar jag och finns det någon i nämnden som undgått Alftabornas engagemang i frågan så är ju det olyckligt. Det torde ju nu vara känt för alla att det finns en oro i Alfta, sade Jan-Åke Lindgren.

Peresvändan i Edsbyn är ett av de områden som ska undersökas för det nya planerade äldreboendet med 48 lägenheter.

Redan i höst börjar arbetet med att undersöka två områden i Edsbyn som kan bli aktuella för det nya äldreboendet dels Peresvändan, dels Näskullen. Det nya äldreboendet, demensboendet byggs i ett plan och har 48 lägenheter fördelade på sex avdelningar.

Under måndagskvällen informerade Mikael Reijer om både Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB) och Alfta industricenter.

Läs mer: Kommunfullmäktiges ordförande hoppar av

Läs mer: Einar Wängmark beredd att ta över som KF-ordförande

Mer läsning

Annons