Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingland remind presenterar sin första möbelkollektion: "Allmogemöbler möter det moderna"

Helsingland remind är ett spännande samarbete mellan tre kvinnliga företagare och en konsthantverkare i Hälsingland. Samarbetet har nu resulterat i gruppens första möbelkollektion inspirerad i färg och form av - Hälsingland.

Annons

Se klippet: Carina Norling från Edsbyn och Karin Öberg från Söderhamn berättar om samarbetet i Helsingland remind.

Karin Öberg och Carina Norling ser ljust på framtiden och samarbetet med Helsingland remind. Både Tokyo och Milano väntar på att få se deras möbler.

– Samarbetet är jätteroligt och väldigt inspirerande. Arbetet får en helt annan dimension, än man klarar av att göra helt ensam, säger Carina Norling som jobbar som möbeltapetserare i Edsbyn.

Samarbetet började med att Carina Norling träffade möbelsnickare Yukari Ota Dahlgren från Freluga. De blev väldigt taggade att göra något tillsammans. Intresset för möbler har de båda gemensamt och deras kunskaper kändes som en perfekt kombination.

– Tillsammans har vi möjlighet att ta det här mycket längre, säger Carina Norling.

Karin Öberg från Söderhamn är marknadsföringsansvarig i gruppen.

– Vi har ju tänkt oss att samarbeta med världsarvsgårdarna och hälsingegårdar överhuvudtaget och museer i Hälsingland, säger Karin Öberg.

Den här pallen är klädd med ett vävt tyg som är inspirerat av kjolstyget till Bollnäs folkdräkt. Det är vävt av Stina Brickman i Edstuga.

Eftersom Yukari ursprungligen kommer från Japan finns det planer att ställa ut gruppens möbler i Tokyo om ett par år i samband med att det svensk-japanska fördraget firar 150 år. Även Milano finns med i planerna.

Möbeltyget är vävt av Stina Brickman i Edstuga. Tygets mönster och färger är inspirerade av kjolstyger till folkdräkterna från Ovanåker och Bollnäs.

– Tyget är ju direkt hämtat från folkdräkterna och trädelen i möblerna kommer från hälsingegårdarnas byggnadsstomme. Det här är ju därför väldigt specifikt Hälsingland. Det blir en kombination, en känsla och någon form av hälsingeromantik och nostalgi. Allmoge möter det moderna, säger Karin Öberg.

I dag har de tagit fram en pall och en bänk. Arbetet börjar med att Yukari jobbar fram trästommen på sitt håll. Den går sedan vidare till Carina och hennes verkstad i Edsbyn. Carina stoppar och klär sedan sitsarna på pallar och bänkar.

– Jag blir stolt och glad, när jag ser våra möbler. Vi alla brinner för Hälsingland. Och det lyser Hälsingland om våra möbler, Det känns jättebra, säger Carina Norling.

Den som vill titta på möblerna kan göra det i Edsbyns museum.

Bänken är klädd med ett vävt tyg inspirerat av kjolstyget till Ovanåkers sockendräkt. Tyget är vävt av Stina Brickman.

Det finns även en pall med Ovanåkers-tyget.

Mer läsning