Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om höjning av maxtaxan i Ovanåker: "Det tycker vi inte om"

Socialnämnden i Ovanåker föreslår nu en höjning av maxtaxan i äldreomsorgen från 1 772 kronor till 1 991. Det innebär att att vissa äldre och funktionshindrade kan få betala drygt 200 kronor mer per månad för stöd och hjälp.

Annons

Läs mer: Socialnämnden vill bygga nytt äldreboende

Roger Torvidsson, ordförande för PRO Ovanåker, är kritisk till att socialnämnden nu föreslår en höjning av maxtaxan inom äldreomsorgen.

– Det tycker vi inte om. Vi kommer att diskutera förslaget vid vårt styrelsemöte den 5:e september, säger Roger Torvidsson för PRO Ovanåker.

– Det är många människor i det här landet som redan lever på gränsen. Det är irriterande och tråkigt att de som har det sämst ställt och behöver den här hjälpen drabbas, säger Dan Hälsing för SPF i Edsbyn.

Maxtaxa innebär att det finns ett tak för hur hög avgiften för stöd och hjälp till äldre och funktionshindrade får vara.

Nu föreslår socialnämnden att kommunen höjer den högsta avgiften kommunen får ta ut för insatser från hemtjänsten, vården och omsorgen i särskilda boenden och kommunal hälso- och sjukvård.

Därmed följer man beslutet i riksdagen att anta regeringens budgetförslag, där det bland annat står att kommunerna får höja maxtaxan för att finansiera sina kostnader.

Läs mer: Socialnämnden begär drygt sex extramiljoner

– Sista ordet är dock inte sagt. Det är kommunfullmäktige som beslutar om det blir en höjning, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

I socialnämnden reserverade sig Centerpartiet och Kristdemokraterna mot förslaget att höja maxtaxan.

– Jag tycker inte heller om att höja avgifter. Men man måste också ställa sig frågan vilka grupper som ska undantas från höjningar, säger Jan-Åke Lindgren.

Han konstaterar att för de som omfattas av maxtaxan finns också kommunens förbehållsbelopp. När hyran är betald ska en ensamstående ha 5 001 kronor kvar att leva på per månad. För par gäller 4 225 kronor per person. De summorna kan inte ändras på grund av en höjd maxtaxa.

Förbehållsbeloppet är det som man kan tillgodoräkna sig vid uträkningen av en avgift för vård och omsorg, dagverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård.

I förbehållsbeloppet ska kostnader för sådant som mat, kläder, livsmedel, kläder, hemförsäkring, läkarvård, läkemedel, tandvård och resor ingå.

Verksamhetschef Urban Sundström konstaterar att socialkontoret innan fullmäktige tar ställning i frågan kommer att räkna ut hur mycket en höjning av maxtaxan skulle ge. Det har inte skett än.

Läs mer: Så slår den höjda maxtaxan

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons