Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föredrag om linoljefärg fyllde Hälsingegården till sista plats

Undervisning om färg och hållbarhet spetsade åhörarnas öron i Lammkatedralens café. – Problemet med vanlig plastfärg är att man ständigt måste måla om, säger Björn Olsen byggnadsvårdare på Engwall & Claesson.

Annons

Det knarrar i golv och tak när åhörarna sätter sig till bords i Lammkatedralen i Långhed för att lyssna på Björn Olsens kunskaper om linoljans egenskaper som målarfärg.

– Den tränger in i träet som inte akrylfärgerna gör, berättar Björn Olsen.

Han står och gestikulerar med armar och händer inför ett trettiotal lyssnare för att visa varför linoljefärg är så mycket bättre på att hålla fukten borta från träet jämfört med moderna färgtyper.

– Linoljefärgen släpper in fukt men den släpper ut fukten igen, det är den avgörande skillnaden, förklarar Björn Olsen.

Läs också: Nytt liv för Hälsingegården och Lammkatedralen

Till vardags jobbar han som byggnadsvårdare i Stockholm och i sommar åker han runt i landet för att missionera om linoljefärgens bevarande egenskaper. Han vill visa på fördelarna med att använda den gamla skolans målarteknik och färg som helt försvann på färgmarkanden under efterkrigstiden.

Man måste spä ut linoljefärgen med 40 procent nafta men det blir ändå mer färg än färghandlarens vattenbaserde alternativ, säger Björn Olsen.

– Under andra världskriget behövdes en färg inom krigsindustrin som både torkade snabbt och gick fort att måla med, vilket är i motsatt till linoljefärgen, säger Björn Olsen.

Björn menar att de ekonomiska fördelarna med plastfärgens kvantitet slog ut linoljefärgens kvalité och långa hållbarhet under 60- och 70-talet.

Föreläsningen  hölls i Lammkaterdralen under lördagseftermiddagen.

Vilket medförde att kunskapen försvann hur man använder färgen vilket blev förödande för många äldre trähus som byggdes långt innan konsumtionssamhällets ideal blev vår vardag, när de målades om med moderna akrylfärger, berättar han.

Läs också: Hälsingegården och Lammkatedralen höll stängt sommaren 2015

– Det finns många exempel på gamla hus där träet har ruttnat sönder på grund av att man valt att måla om med en akrylbaserad färg och inte med linoljefärg som husen ursprungligen målades med, berättar Nina Östman, kulturhusvårdare och drivare av Hälsingegården Lammkatedralen.

Björn förklarar att det är viktigt att måla flera lager, vilket är tidskrävande men ger det bästa resultatet.

Hon har själv restaurerat flertalet gårdshus och torp, och kom i kontakt med linoljefärgen när hon i ungdomen läste på konstfack. Hon vägrade ge efter för den nya tidens färg, eftersom hon insåg att den inte bevarade träet.

2007 tog hon över Hälsingegården som var i behov av renovering och det första hon gjorde var att riva bort all plastfärg som satt på väggarna.

Ett trettiotal personer hade kommit för att lyssna på föredraget om linoljefärgens historia och egenskaper som färg.

– De hus och gårdar som inte blev ommålade med ”krigsfärgen” på grund av att man inte hade råd, blev husens räddning, berättar hon.

Lammkatedralen har hon utvecklat till en självförsörjande gård utan vinstintresse som bland annat arbetar med att bevarar utrotningshotade får och kor.

Nina Östman har bjudit in Björn Olsen från Engwall & Claesson i Stockholm, och hon har själv använt linoljefärg i flera av hennes restaureringsprojekt av gamla hus.

Att arrangera föredrag om linoljefärgens bevarande egenskaper passar bra in på Ninas tankar om långsiktig hållbarhet, därför har hon bjudit in Björn Olsen i rekommendation från Riksantikvarieämbetet att hålla föreläsningen.

Hon vill gärna se att folk börjar välja färg efter vad husen mår bra av och inte vad som är bäst för färgindustrins plånböcker.

Ann-Katrin Gropp till vänster bor i ett orört 1700-tals i Florhed, undrar hur hon ska använda färgen för ommålning av sina fönster.

Efter föreläsningen kommer en fråga från en oroad man bland åhörarna som precis målat sitt hus i linoljefärg som börjat släppa. Björn erbjuder sig att åka hem till honom och titta på huset omgående.

Läs också: Hälsingegårdarna är en av grundstenarna för turismen i Hälsingland

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Åhörarna satt som klistarde i Lammkatedralens café.

Mer läsning