Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest på Edsbyns första pridetåg: "Nu skriver vi historia"

När Edsbyns första pridetåg någonsin gick av stapeln under fredagskvällen, var det som att hela bygden hade vallfärdat till Öjeparken. – Det känns fantastiskt, säger Kim Roos, initiativtagare till paraden.

Annons

Prideflaggan är hissad och det är bara några minuter kvar innan Edsbyns första pridetåg ska gå av stapeln.

Läs också: Regnbågsfesten har börjat: "Kommer förändra Edsbyn för all framtid"

Många förväntansfulla deltagare har samlats i Öjeparken iklädda regnbågsfärgade kläder eller hållandes företags- eller föreningsskyltar.

Jocke L’Estrade, Clas Fredriksson, Lotta Persson och Marita Norman är stolta över att gå i Edsbyns första pridetåg.

Clas Fredriksson, Jocke L’Estrade, Marita Norman och Lotta Persson är fyra av deltagarna.

– Det här är så stort, nu skriver vi historia. Edsbyn Pride visar att vi har kommit längre här än många större städer, säger Clas Fredriksson, som tidigare under dagen hållit föreläsning om hur det är att bo i Edsbyn och inte följa heteronormen.

Läs mer: Homosexualitet inom fotbollen: "Idrotten inte självklar för alla"

Vad tror ni det gör för skillnad med ett pridetåg?

– Det visar att det finns många som stöttar. Jag går i pridetåget för mitt barn, för att visa att jag är stolt över henne för den hon är, säger Lotta Persson. Hon visar ryggen på sin T-shirt där hon har skrivit: "stolt mamma".

– Det här känns helt otroligt, säger en överväldigad Kim Roos, initiativtagare till Pride Edsbyn.

Och så är det dags. Paraden dansar sig från Öjeparken och vidare upp för Långgatan. Musik pumpas ut ur högtalarna bak på EPA-traktorn som leder paraden, och många nyfikna Edsbybor står längs gatan och tittar på.

Till slut kommer ekipagen fram till sitt slutmål, Idrottsparken. Men kvällen är inte över för det. Från scenen vid restaurangen bjuds det på underhållning. Camila Daza dansar och Nicolas Rengifo framför Edsbyns officiella Pride-låt "Stolt över mig".

Nicolas Rengifo uppträdde med officiella Pridelåten

Kim Roos, initiativtagare till Pride Edsbyn är överväldigad av att så många har slutit upp, säger han.

– Det här känns helt otroligt. Att så många gick i paraden och hejade på från sidan av gatan, det är mer än jag hade förväntat mig, säger Kim Roos.

Kommunalråd Yoomi Renström (S), Folkhälsosamordnare i Ovanåkers kommun Ulla-Marie Nilsson och projektledare Majs Keller. Tre av arrangörerna bakom Pride Edsbyn.

Bakom Edsbyn Pride står RFLS Hälsingland och Ovanåkers kommun. Ulla-Marie Nilsson, folkhälsosamordnare i kommunen och en av arrangörerna, säger redan nu att hon tror det blir ett nytt pridetåg nästa år.

– Det är dagar som den här man är stolt att vara en del av Ovanåkers kommun, säger hon.

Folkfest i Idrottparken när deltagarna i Pride tågade in dansandes till musik.

Mer läsning