Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elinor Liw bytte yrkesbana – startade ett kafé i Alfta

Från högklackat till fotriktiga sandaler. Bokstavligen. Efter elva år på samma kontorsjobb bytte Elinor Liw bana i livet. Sedan två veckor tillbaka driver hon Elli's café på simhallen i Alfta.

Annons

Den här artikeln publicerades den 14 september 2016.

Elinor Liw trivs som bäst inom serviceyrket. Kombinationen kundkontakt och matlagning passar henne som handen i handsken.

På andra sidan glasrutan breder simbassängen ut sig, stilla och mörkblå. Ett uns klor har letat sig in i kafeterian och doften blandas med nybryggt kaffe och chokladbollar. Det luktar som barndomens lördagar om vinterhalvåret.

Bakom disken har Elinor Liw just brett färdigt ett dussin mackor. Hon torkar hastigt av händerna på förklädet.

Läs också: Mormors Café i Edsbyn byter ägare och namn – hon tar över verksamheten

– Förut bar jag högklackat fem dagar i veckan. Jag började nästan grina när jag var tvungen att köpa ett par birken, säger hon och tittar ner på sina fotriktiga skor.

I elva år arbetade Elinor Liw på Svenska Fönsters marknadsavdelning i Edsbyn. Visst trivdes hon bra, jobbet lönade sig och samspelet med kollegorna fungerade. Ändå längtade Elinor bort från den trygga arbetszonen. När kommunen efterlyste en ny aktör till kafeterian på simhallen i Alfta, väcktes en gammal dröm till liv.

Läs också: Nu öppnar Edsbyns nya vintagebutik: "Folk underskattar bygden"

– Ja, det här har funnits med mig länge. När vi flyttade hem till Edsbyn år 2000 var jag helt inne på att starta upp ett eget kafé. Men eftersom min man är gammal bandyspelare så tog bandyn mycket fokus, och så kom det barn emellan. Så det blev liksom aldrig av.

Men nu har drömmen blivit verklighet. Sedan två veckor tillbaka drivs kafeterian i Elinors regi och även om det nya yrkesvalet genererar betydligt mindre klirr i hushållskassan, så har Elinor Liw inga planer på att återvända till kontorsjobbet.

Läs också: Nöjda arrangörer efter Metal Park: "Nästa år blir ännu bättre"

– Men jag låg sömnlös i somras och oroade mig mycket för om det skulle gå runt. Till slut bestämde jag mig för att bara våga satsa, säger hon och fingrar på sin kaffekopp.

Entrédörren till kafeterian öppnas och en livlig barnfamilj klampar in från septemberkylan. Elinor vänder på huvudet: "Tyvärr, vi öppnar klockan fyra i dag. Kom gärna tillbaka då."

När tystanden återigen infinner sig berättar Elinor att besökarna är många. Och de är nöjda. Sedan öppningen har hon fått lovord och beröm, framför allt för den nya menyn. I framtiden vill Elinor utveckla verksamheten ytterligare och har planer på tacofredagar och afterschool med reducerade studentpriser.

– Folk i Alfta är stolta över sitt badhus och det finns en fantastisk badkultur här. Nu blir mitt nästa mål att locka hit gäster som inte badar.

Vad har du för tips till den som funderar på att byta bana i livet?

– Att våga ta steget. Jag tror att man ångrar sig mer om man inte satsar.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons