Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dryga 17 välfärdsmiljoner till Ovanåker

Av de 10 välfärdsmiljarder som regeringen vill ge kommunerna och landsting beräknas drygt 17,4 miljoner gå till Ovanåkers kommun 2017. Samma summa beräknas även 2018.

Annons

Läs mer: Presentation av höstbudgeten

Den 3:e oktober har budgetberedningen sammanträde. Då kommer välfärdsmiljonerna till kommunen att diskuteras, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

– I Ovanåker kommer mycket av pengarna att gå till insatser för att hjälpa människor till arbete och minska arbetslösheten. Men även skola och omsorg får del av pengarna, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Vad pengarna exakt kommer att användas till är det ingen som vet i dag, men frågan kommer att diskuteras både i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i samband med den kommunala budgeten.

– Vi är otroligt tacksamma för att regeringen dels har lyssnat på oss i kommunsektorn, dels att de här pengarna inte är öronmärkta. Eftersom varje kommun behöver göra olika saker. Öronmärkta pengar kan istället ställa till problem för oss, säger Yoomi Renström.

Positivt är att fördelningen av stödet sker under flera år, enligt Yoomi Renström.

Men stödet trappas ner. 2019 beräknas Ovanåkers kommun få 14,8 miljoner, 2020 12 miljoner och 2021 åtta miljoner.

Sveriges kommuner och landsting har varnat för att välfärdsmiljarderna kommer att ätas upp av kostnadsökningar i kommunerna.

– Det som är problemet för oss, enligt skatteprognosen, är att kommunen får räkna med lägre skatteintäkter kommande år. Så en del av de här pengarna kommer att gå till att täcka det, säger Yoomi Renström.

Skatteintäkter och generella bidrag för Ovanåkers kommun ökade från 574 miljoner 2014 till 598 miljoner 2015.

Enligt Yoomi Renström står skola och äldreomsorg inför stora förändringar de kommande åren. Tillskottet från staten ger också andrum för att klara de organisationsförändringar som behöver göras i lugn och ro, enligt Yoomi Renström.

Läs mer: Ovanåkers kommun gick 15,3 miljoner plus

Mer läsning

Annons