Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggboom får den offentliga konsten att blomstra - men är hål i golv konst?

Byggboomen i Ovanåkers kommun ger även mer offentlig konst. Tacka en-procentsregeln för det. May Lindholms charmiga bronsskulpturer vid Stenabro förskola i Edsbyn är ett exempel.

Annons

Men kan ett hål i golvet i det ombyggda biblioteket i Edsbyn verkligen räknas som en konstnärlig utsmyckning? Meningarna går nu isär.

Se klippet: Kulturchef Carina Isaksson och kommunens utställningsansvarige Leif Nordlöf kommenterar det planerade hålet i golvet och förklarar vad en-procentsregeln är för något.

Bro bro breja heter May Lindholms charmiga skulpturgrupp vid Stenabro förskola i Edsbyn.

Biblioteket får övervåningen och museet undervåningen i den om- och tillbyggda byggnaden.

– Hålet i golvet får nu ingå i helhetstanken om en konstnärlig utsmyckning. Vi har varit eniga i arbetsgruppen som har jobbat med ombyggnaden. Alla tycker att det här blir en bra konstnärlig utsmyckning, säger kulturchef Carina Isaksson.

– Hålet ingår i det hela. Hela tanken. Men ett hål är kanske inte ett direkt konstverk, säger kommunens utställningsansvarige Leif Nordlöf.

Det var även Leif Nordlöf som lanserade idén med ett hål i golvet i biblioteket som en del av den konstnärliga utsmyckningen, eller om man så vill ett hål i museets tak.

– Tanken är att det ska vara en kommunikation mellan över- och undervåning i ett kulturhus. Man ska som besökare kunna lockas både upp och ner av det man ser, säger Leif Nordlöf.

Läs mer: Edsbyns bibliotek byggs om och ut

Ungefär här i Edsbyns ombyggda och renoverade bibliotek kommer hålet i golvet att placeras. Frågan är om det är en konstnärlig utsmyckning?

När Ovanåkers kommun bygger nytt eller gör en stor ombyggnad går en procent av byggkostnaden till konstnärlig utsmyckning. Denna regel använder de flesta kommuner i landet.

– Jag tycker denna regel är är jättebra. Även om det många gånger är för lite pengar. På andra ställen vet jag att det kan röra sig om mer än en procent, två eller tre ibland. Men de flesta kommuner och även stat och landsting följer en-procentregeln, säger Leif Nordlöf och fortsätter:

– Det blir en ytterligare möjlighet att få konst till offentliga byggnader, än bara det lilla man kan köpa på en utställning.

Figurerna i May Lindholms skulpturgrupp sträcker fram sina armar och händer.

Bygget av Stenabro förskola i Edsbyn kostade 26,4 miljoner inklusive en solcellsanläggning på taket.

Här valde kommunen efter ett urvalsförfarande genom skulptörförbundet att anlita skulptören May Lindholm, som skapade fyra bronsskulpturer - Bro bro breja - som står utomhus i barnens lekmiljö.

May Lindholm fick för sina bronsskulpturer och arbetet med dem 235 000 kr samt 10 000 kr i skissarvode i det första skedet.

Skissarvode gick även till ytterligare två konstnärer, som arbetsgruppen som jobbade med förskolebygget hade valt ut bland intresserade för att göra förslag på den konstnärliga utsmyckningen.

En av May Lindholms charmiga bronsskulpturer vid Stenabro förskola.

Läs mer: Nya förskolan i Edsbyn klar för inflyttning

Ett annat aktuellt exempel är ombyggnaden av Södra skolan i Edsbyn för sammanlagt 19 miljoner. Det rör sig om en omfattande ombyggnad. Skolan får nytt fläktrum, ny entré, ny ventilation, ny el, nytt värmesystem, tilläggsisolering och en helt ny hiss. Taket läggs om.

Så här ser  Linus YASH Lundins segrande bidrag ut, på Södra skolans ena gavelvägg.

Här har graffittikonstnären Linus YASH Lundin fått uppdraget att måla på ena gavelväggen.

Linus YASH Lundin beräknas få 127 400 kr enligt kalkyl samt 10 000 kr i skissarvode.

För Linus Lundins del ingår även kostnaden för en videodokumentation av arbetet med fasadmålningen i summan för den konstnärliga utsmyckningen.

Läs mer: Ängabyggen vann upphandlingen om Södra skolan

Det är dock svårare för kommunen att i nuläget ta fram en exakt siffra för åtgärderna i Edsbyns bibliotek eftersom de ingår i entreprenadsumman. Därför vet vi inte vad det kostar att göra det omtalade hålet.

1982 beslutade kommunfullmäktige i Ovanåker att en procent av byggkostnaden ska avsättas för konstnärlig utsmyckning när det gäller kommunala byggnader med samlingslokaler.

1992 beslutade kommunstyrelsen vidare om riktlinjer för den konstnärliga utsmyckningen av Ovanåkers offentliga byggnader och miljöer.

Mer läsning