Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra besökssommar i Ovanåker och Bollnäs: "Man åker hellre till Hälsingland än Dalarna"

Både Ovanåkers kommun och Bollnäs kommun har haft en bra besökssommar 2016. På många ställen har det varit mycket bättre besökssiffror än i fjol.

Annons

Se klippet: Gudrun Axman Jumisko i Ovanåker och Jenny Gustafsson i Bollnäs summerar besökssommaren 2016.

Hälsingegård Ol-Anders i Alfta noterar till exempel en ökning av besöksantalet med 20 procent i sommar jämfört med i fjol.

Däremot sjunker antalet besökare något med 15 procent vid världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars i Långhed, det vill säga för de visningar turistbyrån ansvarar för.

Vid Hälsingegård Ol-Anders har Ovanåkers kommun även sin bemannade turistinformation och besökscentrum för världsarvsgårdarna. Totalt var det 11 500 personer som besökte Ol-Anders i sommar.

– Det är marknadsföringen som nu har börjat ge resultat. Det är just Hälsingland många vill åka till. Man har också börjat upptäcka att det finns mycket att göra i Hälsingland. Man åker hellre till Hälsingland än Dalarna, säger verksamhetsledare Annika Röstberg Hagelin vid Hälsingegård Ol-Anders om besöksökningen där.

Läs mer: Cykelstigar i Svabensverk blir förebild när leder ska utvecklas

Det var sammanlagt 11 500 personer som besökte Ol-Anders under sommaren .

1 500 guidade visningar genomfördes denna sommar i Ol-Anders gammelgård, en ökning med 40 procent jämfört med i fjol.

– Arbetet med att utveckla festmiljöerna fortsätter. Gården levandegörs med fler föremål och mer informativ kuriosa, säger Annika Röstberg Hagelin.

När det gäller visningarna av Jon-Lars och Pallars har tre lokala entreprenörer delat på uppdraget. De är nöjda med sommaren trots nedgången av antalet besökare.

Ett förslag inför nästa år är att senarelägga guidningarna en timme då guiderna har fått veta att besökare tycker att den första guidningen denna sommar låg för snart efter lunch (kl 13.00).

Det kan vara en av orsakerna varför besöksantalet har sjunkit något i år, enligt Annika Röstberg Hagelin.

Läs mer: Ostkaka serveras under Hälsingegårdsdagarna

Hälsingegårdsdagarna var i år även en satsning på ambassadörskap och temat var ”Smaka Hälsingeostkaka”. Helgen var en succé med 700 besökare och 200 portioner ostkaka sålda hos oss, säger Annika Röstberg Hagelin.

– Jag tycker vi har haft en bra sommar. Vädermässigt har det varit en lagom sommar. Blir det för varmt åker man gärna ingenstans, säger turismutvecklare Gudrun Axman Jumisko i Ovanåkers kommun.

Voxnabruks kanot och camping och Pannkakshuset i Svabensverk nämner hon som exempel på entreprenörer som har haft en bra sommar.

Persmässan i Edsbyn hade fler besökare än i fjol. ÖSA-träffen i Alfta hade också bra med besökare.

En sammanställning med en samlad statistik över besökssommaren är på väg att göras i Ovanåkers kommun. Inte heller i Bollnäs kommun är statistiken helt klar.

– Min känsla är dock att det har varit en jättebra sommar. Den allmänna känslan jag har är väldigt positiv. Vevlinge camping och Orbaden camping till exempel har haft en bra sommar, när det gäller besökare, säger Jenny Gustafsson som är destinations- och turismutvecklare i Bollnäs kommun.

Träslottet i Arbrå har haft en bra sommar, konstaterar Jenny Gustafsson.

Hon tycker att turisterna hittar till kommunens turistinformation i Kulturhuset i Bollnäs. Träslottet i Arbrå är också besökscentrum för världsarvsgårdarna.

– Det har varit väldigt positivt för Träslottet. Det har varit en bra sommar med mycket aktiviteter där. Det har varit liv och rörelse där varje dag, säger Jenny Gustafsson.

Populära utflyktsmål är Växbo med Trolldalen och Orbaden med sin strand, enligt Jenny Gustafsson.

Grillnatta i Bollnäs är numera en tradition i slutet av juli och som lockar många besökare.

– Det har även varit många arrangemang i sommar som lockat bra med besökare.

Grillnatta i Bollnäs hade bra tryck. Till Brännbollsyran var många lag anmälda, enligt Jenny Gustafsson.

Läs mer: 30:e upplagan av Grillnatta i Bollnäs

Trolldalen i Växbo brukar också locka många besökare under sommaren.

Mer läsning