Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belysning tas bort – Trafikverket prioriterar mer vältrafikerade sträckor

De lyktstolpar som tidigare har lyst upp en del av Runemovägen i Ovanåker har monterats ner, enligt beslut från Trafikverket.

Annons

Just nu är dagarna ljusa. Men eftersom de fyra gatulyktor som tidigare har lyst upp Runemovägen är borttagna, kommer det bli en mörk vinter för boende i området.

Sträckan det gäller ligger på Runemovägen cirka två kilometer nordväst om riksväg 50 mot Alfta. Enligt de infoblad som Trafikverket har delat ut till boende i området, tar man bort lyktstolparna, totalt fyra till antalet, eftersom behovet av belysning är större på mer vältrafikerade vägar.

Läs mer: Farliga busshållplatser längs riksväg 50

I infobladet står bland annat:

"Vägbelysning ska finnas framför allt i komplicerade trafikmiljöer och där många oskyddade trafikanter vistas. Till exempel i större korsningar, trafikplatser eller vid busshållplatser som har ett behov av ökad trafiksäkerhet."

Vårt uppdrag är också att bygga energieffektiva anläggningar som uppfyller behoven och samtidigt minskar energianvändningen inom transportsektorn. Det innebär att vi måste prioritera belysning till de trafikmiljöer där den gör bästa möjliga nytta för de pengar vi har."

Enligt den information Trafikverket delat ut till boende i området, grundar sig beslutet på att man måste prioritera statliga vägar som är mer vältrafikerade och/eller innebär en högre säkerhetsrisk för exempelvis fotgängare.

En av de montörer som varit med och monterat ner stolparna har själv reagerat på beslutet. Eftersom personen jobbar för Trafikverkets räkning, vill personen vara anonym.

Läs också: Upprustning av väg dröjer

– Det känns ganska bedrövligt. En äldre kvinna som bor i området var förtvivlad, hon har en postlåda vid vägen och det finns en busshållplats en bit bort. Hur blir det till vintern för henne och andra i området? Det känns som en del av nedmonteringen av Sverige där glesbygden får ta alla smällar, säger montören.

En av de montörer som har tagit ner lyktstolparna reagerar själv starkt på beslutet.

Agneta Löf är samhällsplanerare inom Trafikverket Region Mitt. Hon säger att hon förstår att det är enskilda som drabbas, men poängterar samtidigt att man måste prioritera utifrån myndighetens regelverk.

Läs också: "Känns otryggt att korsa vägen"

– Vi gör regelbundna kontroller av belysningsanläggningar och försöker lägga det statliga ansvaret på trafikmiljöer där det är mer trafikfarligt eller där vi vill uppmärksamma folk på att vara extra varsamma, säger hon.

Det rör sig ju endast om fyra lyktstolpar, kan de inte bara få vara kvar då?

– Det är klart att man som boende undrar varför just nu och varför just här. Men som det ser ut nu fick vi ta bort stolparna just här. Som enskild privatperson kan man investera i en egen belysning ett par meter in på sin egen väg, det kan vara en lösning.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons