Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders följer Edsbybandyn från hemmet i Japan: "Kliver upp tre på natten för att följa matcherna live"

När Edsbyn spelar bandy ställer Anders Hasselqvist alltid väckarklockan på ringning mitt i natten så att han kan följa matchen i direktsändning. Han bor nämligen sedan tio år tillbaka i Tokyo.

Annons

Hemma hos Anders Hasselqvist i stadsdelen Kokubunji pratas det på tre språk. Där bor han tillsammans med sin fru Hayumi, sonen Linus sju år och treåriga dottern Amelie.

– Jag och Hayumi pratar engelska med varandra. Jag pratar svenska med barnen och de pratar japanska med mig. Hayumi pratar japanska med dem, förklarar Anders.

Vi träffas hemma hos Anders föräldrar Leif och Margot Hasselqvist i Edsbyn. Det är här Anders har växt upp. Barnen springer barfota i gräset. Äter solmogna hallon direkt från buskarna.

– Det tar en stund för dem att ta av sig skorna varje gång de kommer hit till Sverige. I Tokyo är man inte van vid varken att kunna gå barfota eller att gå på gräs, fortsätter Anders.

Läs också: Hotellet i Edsbyn utvecklar sin verksamhet: "Ovanåker ska inte vara en tråkig kommun"

Det var jobbet som fick Anders att flytta till Japan och kärleken som fick honom att stanna kvar. För lite mer än tio år sedan skickades han till Japan i jobbet som dataingenjör åt ett företag som tillverkar mjukvara åt telefoner. En japansk kollega som Anders hunnit träffa på kontoret i Sverige åtog sig att visa honom och hans kollegor runt. Det var Hayumi och hon kom att bli hans fru. De gifte sig i Japan, på japanskt vis.

Det är skönt att vara hemma på besök hos farfar Leif Hasselqvist tycker treåriga Amelie och sjuårige Linus som bor i Japan tillsammans med pappa Anders Hasselqvist och mamma Hayumi Takeuchi.

I ceremonin klär brudgummen sig först i kostym och sedan i kimono som man hyr i en butik specialiserad på bröllop. Det tog butikens personal ett tag att få tag på en dräkt som passade Anders som är 1,97 centimeter lång.

– Till slut fick jag tag på en som en basebollspelare hade använt.

Läs också: Rotebergs enda miljardär

Under bröllopet hyrs en skådespelare in som spelar västerländsk präst och viger.

– Vigseln är inte juridiskt legal men det är så man gör eftersom man lärt sig att det är så det ser ut på västerländsk tv. Själva vigseln är bara en namnunderskrift ett papper.

Anders var klädd i kimono när han gifte sig med sin Hayumi.

Många rutiner är annorlunda. I Japan är arbetet det viktigaste. I flera år arbetade Anders från tio på morgonen till tio på kvällen. Det tog tre timmar att ta sig till och från jobbet med ståplats i en överfull tunnelbana. Numera jobbar Anders på japanska motsvarigheten till filmsströmningsföretaget Netflix och slutar sju, åtta på kvällen de dagar han har tur.

– I Japan har man jobb och familj. I Sverige är det tvärtom, säger Hayumi.

Anders har alltid sin app till Bandypuls igång för att hålla koll på Edsbyns matcher hemma i Tokyo. Han följer matcherna tillsammans med pappa Leif.

Trots det långa avståndet missar Anders ingen Edsbymatch. Han och pappa Leif är stora anhängare av bandy. Anders plockar fram mobilen och visar upp appen till Bandypuls. Det är det första han kollar på morgonen och det sista på kvällen berättar han.

- Vi pratas vid en, två timmar i veckan på skype för att diskutera Edsbyns senaste spel, berättar Leif.

Läs också: Rekordsumma för Bissen Brainwalk i Edsbyn: "Grinade när vi räknade pengarna"

Det finns få utlänningar i Japan. Linus är den ende i sin årskull och nästan den ende på sin skola med en utländsk förälder.

– Det är en så stor sak att skolans rektor alltid bjuder ut min pappa på mat på någon fin restaurang när mina föräldrar kommer till Japan från Edsbyn för att hälsa på.

Med sin längd och sitt blonda hår är Anders van vid uppmärksamhet. Han blir ständigt fotograferad och det händer att särskilt äldre personer kommer fram och vill klappa honom på håret.

- Japaner har en vänligt sätt att vara väldigt påträngande på.

Läs också: Lådbil, maraton och dans på scen när Alla barns dag inledde Edsbyveckan: "Här finns alla kompisar"

För Hayumi, Anders och barnen Linus och Amelie är det ett skönt med ett avbrott från vardagsvimlet i Tokyo och få komma till ro i Edsbyn hos farfar Leif.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning