Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ålyra i somrigt Alfta - nu lever centrum upp för 31:a året

I år är det 31:a året som Ålyran arrangeras i Alfta. Yran startade redan på fredagen och pågår även på lördag den sjunde maj.

Annons

Film: Marita Östberg från Alfta Centrumförening berättar vad som händer under årets Ålyra i Alfta centrum.

Läs mer: Fettisdagsgubbarna hör också till de årliga traditionerna i centrala Alfta

På fredagen drog tvådagarsfesten Ålyran i gång i Alfta. En bättre start på evenemanget hade inte arrangerande Alfta centrumförening kunnat få. Solen sken från en klarblå himmel och spred en somrig stämning bland de som letat sig till centrum.

Det var skönt att kunna sitta ute och fika eller äta en bit mat.

För den som inte vet var ålen en gång i tiden med på Alfta kommunvapen och ålar gick upp i Voxna älv. Därför kunde man förr se stora ålkar efter älven i Alfta. Ålen har med andra ord spelat en viktig roll i ortens historia.

Under Ålyran lever hela Alfta centrum upp med olika aktiviteter som uteserveringar, föreningar som presenterar sig och den som vill kan bland annat åka häst och vagn genom centrum eller rida ponny vid Tomtebo.

Läs mer: Det hände på Ålyran 2014

Läs mer: Det hände på Ålyran 2013

Wilma Kvick och Lovisa Ivarsson har hand om lotteri och fiskdamm vid Alfta sporthall i Alfta GIF handbolls regi.

Treåriga Ellinoré Santonia från Alfta prövade ansiktsmålningen hos en av de deltagande butikerna. Hon valde att bli målad som prinsessa.

Beat Dummel kommer från Schweiz och har lärt sig sameslöjd av en samekvinna. Han gör smycken, som här ett armband med tenntråd och lite silver, och näverburkar.

Alexander Bäckvall fanns på fredagen plats för att berätta om evenemang som är på gång i Alfta Bikepark där säsongsstarten närmar sig.

Mer läsning