Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aefab satsar i Ovanåker – 28 nya lägenheter börjar byggas i höst

28 nya lägenheter – 20 i Alfta och 8 i Edsbyn – blir verklighet i Ovanåker. Byggstart sker redan i november enligt planerna. I början av 2019 ska de nya bostäderna stå klara.

Annons

Projektchef Joe Lönngren och byggnadsingenjör Christer Ladänges från Aefab kollar här markområdet vid Timotejvägen i Alfta. Här ska det byggas fem hus med fyra lägenheter i varje.

Efter ett styrelsebeslut på tisdagen står det klart att kommunala bostadsbolaget Aefab, Alfta-Edsbyns Fastighets AB, ska bygga 28 nya lägenheter i Ovanåker. Det innebär det största byggprojektet för Aefab sedan området Triangeln i Edsbyn 2008.

– Det här är ett beslut för framtiden – vi tror på Ovanåker och då satsar vi. Vi bygger 20 lägenheter i Alfta och 8 i Edsbyn. Det kanske inte är så mycket, men det är en början, säger styrelseordförande Ylva Ivarsson.

Läs också: "Politiker har ett ansvar för den bostadskris vi ser"

Beslutet fattades med anledning av den rådande situationen på bostadsmarknaden.

– Grunden till beslutet är att vi har fullt i våra lägenheter, så enkelt är det. Vi behöver fler lägenheter, vilket är samma situation som de flesta andra kommuner i Sverige har. Vi har gjort en grundlig undersökning på hur läget ser ut och eftersom lägenheter efterfrågas både i Alfta och Edsbyn så bygger vi i både Alfta och Edsbyn.

Enligt planerna kommer det att byggas fem hus på rad upp mot skogsområdet i Alfta.

Lägenheterna i Alfta byggs på Nordanå, i närheten av Timotejvägen. I Edsbyn placeras de nya bostäderna på Vintervägen, norr om Gyllengården.

På det här gärdet vid korsningen Vintervägen och Unnevägen i Edsbyn kommer två hus att byggas.

Husen som planeras är likadana flerfamiljshus som de helt nybyggda husen på Älvstranden i Edsbyn, där det är inflyttning 1 oktober.

I oktober börjar de första hyresgästerna flytta in i de två husen vid Älvstranden i Edsbyn. Det är den här typen av hus som även kommer att byggas i Alfta och i Edsbyn.

I Alfta kommer entrédelen att ligga vänd mot skogsområdet.

Förutom beslutet att börja bygga nya lägenheter i höst, ger styrelsen också Aefab i uppdrag att ta fram planer på att bygga på fler platser på båda orterna.

Läs mer: Beskedet påverkar inte planerna vid Swartz-tomten

– Vi kan inte sätta oss ner i och med det här, utan vi planerar vidare vad vi kan göra för att utveckla kommunen, säger Ylva Ivarsson.

Projektchef för nybyggnationerna är Joe Lönngren, som berättar om planerna:

– Vi hoppas kunna komma igång i november om allt flyter på. Vi har just byggt två likadana hus i Edsbyn, på Älvstranden, där det är inflyttning nu 1 oktober. Det är också därför vi tror att det ska gå att komma igång så snabbt, i och med att vi har det mesta aktuellt efter bygget på Älvstranden.

Läs också: Bostadsbrist i Ovanåker – tre gånger längre bostadskö på ett halvår

Innan byggnationerna kan starta återstår en del arbete. Bland annat är inte bygglovet klart än.

– Men detaljplanen säger att vi kan bygga på de här ställena, och vi har haft ett nära samarbete med kommunen i det här så det är väl egentligen mest formalia, säger Joe Lönngren.

– Sedan handlar det ju också om vilka anbud vi får och att priserna stämmer överens med vad vi har tänkt oss för prisnivå.

Vilken prisnivå det rör sig om går Aefab inte ut med innan upphandlingen är klar.

– Vi är i skedet att vi begär in offerter nu och vi vet inte alls vad de kommer att landa på. Och jag vill inte säga något om kalkylen heller i nuläget, säger Mikael Reijer, Aefabs vd.

Att Aefab väljer att bygga de nya flerfamiljshusen enligt samma koncept som på Älvstranden i Edsbyn var ganska givet, inte minst ur en ekonomisk synvinkel, enligt Mikael Reijer:

– Vi vill bygga så billigt det bara går, lyckas vi pressa ner byggpriserna så kan vi hålla lägre hyror. Vi har sedan 2012 jobbat med konceptet på Älvstranden och kommit till slutsatsen att de husen är så pass bra ur flera perspektiv, bland annat när det handlar om tillgänglighet och energieffektivitet. Sedan är de även väldigt trevliga hus att bo i. Därför har vi valt att gå vidare och bygga sju till sådana hus.

Läs också: Kommunernas bolagsvinst – 260 miljoner på fem år

Bostadssituationen i Ovanåker är pressad just nu, med långa bostadsköer. Mikael Reijer:

– Vi har ungefär 1 700 aktiva sökande i kön. Ungefär 900 söker tvåor och omkring 650 söker treor, så trycket på just tvåor och treor är stort. Det är dessutom en bred målgrupp, med både unga och äldre människor.

Tidpunkten för att bygga är idealisk, anser Mikael Reijer.

– Vi har låga räntor vilket är positivt när vi ska bygga. Läget för nyproduktion kan inte bli mycket bättre än det är i dagsläget.

Ni har även fått uppdrag av styrelsen att fortsätta ta fram planer för fler platser att bygga på, i både Alfta och Edsbyn. Hur ser du på förutsättningarna för fler nybyggen?

– Nu är det 28 lägenheter det finns ett styrelsebeslut på, men i relation till 1 700 personer i kön så räcker ju inte det långt. Så man kan väl säga att jag ser försiktigt positivt på utvecklingen framöver i Ovanåkers kommun.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons