Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-årige Hasan från Syrien deltar i konstprojekt i Svabensverk: "Jag tycker det är fantastiskt"

Kolhusudden i Svabensverk är omgiven av både glittrande och brusande vatten. Det är en plats där man lätt kopplar av och ägnar sig åt stillsamma tankar. I sommar lever den åter upp som konstudde fylld av installationer och konstverk utomhus.

Annons

Se klippet: Hasan Hifzy från Syrien, Marga Boustedt och Hällpetters Maria Bergström berättar om ett konstprojekt i Svabensverk.

Läs mer: Förenande konst i Svabensverk

– Kolhusudden är en mycket vacker plats. Det är första gången jag deltar i ett sådant här konstland. Jag tycker det är fantastiskt, säger 21-årige Hasan Hifzy från Syrien som är en av de som ställer ut på Kolhusudden i sommar.

Hasan har gjort en klocka av trä för att påminna om flyktingars situation och vad tid är för dem. Det är alltid en fråga om tid. Tiden både rusar i väg och står still på samma gång.

Klockan hänger i en kedja även den gjord av trä.

It is always a matter of time...

– Tiden blir ditt största bekymmer när du lever som flykting. Du känner att tiden går samtidigt som du hela tiden är kvar på samma plats. En plats du ändå inte befinner dig på och det tar liksom aldrig slut, säger Hasan Hifzy.

Jag skulpterade en träklocka för att berätta för alla andra om situationen som flykting. Det handlar alltid om tiden, säger Hasan Hifzy.

Hasan kommer ursprungligen från Damaskus och där han började en grundläggande konstutbildning på högskolenivå innan han på grund av kriget tvingades fly. Han kom till Sverige i september förra året och till AlftaQuren i oktober, där även hans tvillingbror bor.

En syster och hennes man bor nu i Ludvika. Hans föräldrar är kvar i Syrien. Han har regelbunden kontakt med sin mamma. Hasan väntar på att få uppehållstillstånd.

Han hoppas även kunna få ställa ut själv med egna verk, men är inte riktigt mogen för det än.

– Jag älskar att skulptera i trä. Träet är ett material som både är starkt och flexibelt. Jag känner att träet andas och när jag skapar vill jag göra det som om träet fortfarande växte och var levande, säger Hasan.

Hasan Hifzy, Marga Boustedt och Hällpetters Maria Bergström medverkar alla tre med konstverk ute på Kolhusudden i Svabensverk.

Läs mer: Asylsökande från Alfta ställer ut på Kolhusudden

Konst i byn heter det projekt Hasan medverkar i. Både 2013 och 2014 var Kolhusudden i Svabensverk ett konstgalleri ute i det fria, öppet dygnet runt. Uppskattningsvis hade det varje sommar 1 000 besök. I år kan man besöka udden till och med den sista augusti, då man avslutar med att skicka ut en eldskulptur på sjön.

– Det som är speciellt för oss i år då är att vi har bjudit in några ungdomar från AlftaQurens flyktingboende för att hjälpa oss med det här projektet. Vi behövde hjälp, säger Marga Boustedt.

Marga Boustedt, som har jobbat som bildlärare, ledde även en workshop i AlftaQuren för de som var intresserade att delta i årets Konst i byn i Svabensverk. Och för att förbereda dem.

Under fem dygn bodde och skapade sedan Hasan och hans kamrater från AlftaQuren i Svabensverk och gjorde de mest fantastiska verk.

Biniam Asgedom och Selama Tesfu från Eritrea skapade en kamel som nu finns att beskåda ute på Kolhusudden.

Amanuel Kidane från Eritrea gjorde ett bihus av traditionell eritreansk modell. Och Biniam Asgedom och Selama Tesfu, även de från Eritrea, skapade en kamel som nu finns att beskåda ute på Kolhusudden.

Totalt har ett 30-tal personer i och utanför Svabensverk jobbat med projektet. Alla har inte bidragit med konstverk och installationer, utan stöttat med sådant som snickerier, röjning och städning.

Pernilla Lindell har gjort drömfångaren mellan grenarna nere vid vattnet.

Ett uppdrag till besökarna är att räkna de green men, som gömmer sig längs stigen. Green man är en urtidssymbol för mötet mellan människan och naturen.

Den jättelika kräftan som är på väg upp ur vattnet är skapad av Göran Hagman tillsammans med sonen Isak och dottern Miranda.

Liv Johansson har skapat kjolen, av hönsnät, med blommor på.

Läs mer: Så var Konst på udden 2013

Mer läsning