Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-årige Axel – från elitidrottare till svårt sjuk i cancer

Läkarna sa att cancer var uteslutet – ändå visade det sig att 19-årige Axel Jonsson hade cancer i lever och skelett. Efter en månad som sängliggande på sjukhus är läget fortfarande kritiskt, men nu kan han i alla fall komma ut sittandes i rullstol.

Annons

För tre dagar sedan berättade vi om Axel Jonsson, 19 år från Sandviken och med rötterna i Edsbyn, som skickades hem från sjukhuset med smärtstillande tabletter samtidigt som cancern spreds i hans kropp. På några månader gick han ifrån att vara en stark elitidrottare i SAIK bandy till sängliggande på sjukhus.

Stefan och Axel Jonsson, innan Axel blev sjuk.

Det var i början av mars som Axel Jonsson sökte vård första gången. Sedan följde flera läkarbesök, och Axel blev gång på gång hemskickad med smärtlindrande tabletter. Inte förrän i juni gjordes tester för cancer – först efter att Axel akut åkt in på sjukhus.

Proverna visade att han har den mycket aggressiva cancerformen Rhabdomyosarkom.

På fredagsförmiddagen pratar vi med Axels pappa Stefan Jonsson, som precis som Axels mamma kommer från Edsbyn, för en lägesuppdatering sedan den senaste intervjun. Han befinner sig forfarande i en mardröm, men det ser lite ljusare ut. Nu väntar den tredje kuren av cellgiftsbehandlingen.

– Men föst vill läkarna göra en bedömning över hur han har svarat på medicinen. Det är kritiskt – men ändå ganska stabilt. Vi har kommit så långt att vi har fått upp honom i rullstol och kan komma ut med honom. Det är ett stort steg. Han har varit i princip varit sängliggande i en månads tid, säger Stefan Jonsson.

Mer läsning

Annons