Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,1 miljoner till Gävleborgs folkhögskolor – startar kurs i svenska för asylsökande

Genom statliga medel får tre folkhögskolor i Gävleborgs län möjlighet att erbjuda den 15 veckor långa kursen "Svenska från dag ett". På Bollnäs folkhögskola gläds man åt beskedet, och i går började 26 asylsökande från Alfta Quren sin nya utbildning.

Annons

Hör platschef Per-Åke Svensson berätta om kursen i klippet nedan:

– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här kursen, säger Annica Wallenborg rektor på Bollnäs folkhögskola.

Kursen finansieras statligt och av de 75 folkhögskolor som sökt pengar är Bollnäs tillsammans med Färnebo och PRO, de folkhögskolor i Gävleborg som blivit utvalda att hålla i utbildningen, som går under namnet "Svenska från dag ett".

Läs också: De skapar meningsfullhet och jobb – hjälper asylsökande in i arbetslivet

Totalt får de tre folkhögskolorna dela på 1,1 miljoner kronor för att administrera den 15 veckor långa kursen.

26 personer på asylboendet Alfta Quren började i måndags kursen

Bakgrunden är att riksdagen efter vårändringsbudgeten 2016, beslutat att öka anslaget till landets folkhögskolor med 25 miljoner kronor, med motiveringen att ge en mer meningsfull sysselsättning under asyltiden och göra det lättare att komma in i arbetslivet.

Läs också: SFI-studenter upptäcker Hälsinglands smultronställen

– Pengarna har fördelats utifrån vilka områden i landet som anses ha störst behov av kursen. Så de län som har tagit emot flest asylsökande får mer pengar, förklarar Annica Wallenborg.

Den här kursen pågår i 15 veckor, vet ni något om den kan fortsätta också under våren?

– Det kan mycket väl hända, men är inget vi vet något om nu. Det är upp till regeringen och hur de lägger sin budget fortsättningsvis, säger Annica Wallenborg.

På Bollnäs folkhögskola har man valt att samarbeta med asylboendet Alfta Quren, där platschef Per-Åke Svensson gläds åt beskedet.

Per-Åke Svensson, platschef Alfta Quren, gläds åt beskedet. – Att kunna språket gör det lättare att hitta praktikplats, och att få en praktik är vad alla här på boendet vill, säger han.

– Vi försöker hela tiden jobba med den kompetens som finns här på Alfta Quren och hjälpa de boende hitta praktikplats. Därför kommer den här kursen väldigt lägligt, eftersom den fråga arbetsgivare alltid frågar är "kan de svenska?", säger Per-Åke Svensson.

Läs även: Företagarna blir allt mer positiva till praktikplatser för nyanlända

Kursen anordnas i centrumkyrkans lokaler i Alfta och tre handledare håller i undervisningen. Marie Svensson är en av handledarna, och hon berättar att förutom svenska språket handlar kursen om att lära sig mer om svenska samhället.

Läs mer: Integration bland växter och blommor: "I trädgården förstår vi varandra utan ord"

– Vi kommer ha olika teman varje vecka. Vi börjar med att lära oss mer om mat och matlagning. Vi har också planerat in studiebesök till bland annat Ovanåkers kommun och Aefab, säger Marie Svensson.

I måndags fick de sammanlagt 26 deltagarna från boendet gå sin första kursdag.

Marie Svensson är en av handledarna på

Varför är det just 26 personer som får gå utbildningen?

– Det är den ram vi har fått av folkhögskolan, som nog baserar antalet platser på det medel regeringen har avsatt, säger Per-Åke Svensson.

Men blir det inte orättvist för de boende som inte får möjlighet att gå utbildningen?

– I så fall är det orättvist att högskolan inte är öppen för alla, men så är ju samhället. Vi har vänt oss till de på boende vi tror är mest motiverade att läsa kursen, och jag tänker att de 26 personerna också kommer sprida vidare vad de får lära sig till andra på boendet.

Och hur är det med könsfördelningen bland deltagarna, är det något ni har tänkt på?

– Ja, av de 26 deltagarna är tio kvinnor, vilket speglar hur det ser ut procentuellt på boendet. Vi har också tänkt på fördelning när det gäller länder, så vi har deltagare från alla kontigenter, säger Per-Åke Svensson.

Enligt platschef Per-Åke Svensson har de 26 kursdeltagarna från Alfta Quren valts utifrån vilka som verkade mest motiverade till utbildningen.

Mer läsning