Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen överlevde tsunamin – i dag flyttar de till Thailand

För 12 år sedan sköljde tsunamin över dem i Khao Lak. På onsdag flyttar de till Thailand för att leda en bibelskola. "Vi har haft en längtan tillbaka", säger Mia Forsling.

Annons

Se även: Mia och Patric slogs ned av tsunamin

I Mia och Patric Forslings sovrum pågår projekt packning för fullt. Sonen Tage, 5 år, har inte plats med själva legokartongen i sin väska, men påsarna med bitar och själva ritningen hänger med till Thailand.

Sovrummet hemma i huset i Ockelbo är fullt av halvpackade resväskor. Tage, 5 år, har stoppat ned ett av sina legobyggen och hans föräldrar har inhandlat myggnät och uppblåsbara madrasser.

Läs mer: "Livet blir mer levande när döden är närvarande"

På onsdagen tar de flyget till Thailands huvudstad Bangkok och sedan vidare till Chiang Mai i norra delen av landet. Där väntar tre månaders arbete på APG 29, en ekumenisk bibelskola som tar emot både svenska och internationella elever i 20 till 25-årsåldern.

– Vi åker som en så kallad skolfamilj. Jag kommer att fungera som skolledare, säger Patric Forsling, till vardags pastor i Betlehemskyrkan i Gävle. Patric Forsling kommer ursprungligen från Alfta.

Skolan arrangeras på olika ställen runt om i världen från år till år, däribland Kongo, Equador, Mexiko och Vännäs i Västerbotten. Syftet är att eleverna – genom att studera bibeln med personer från andra kulturer – ska få en vidare bild av det kristna budskapet. I utbildningen ingår även praktik på exempelvis barnhem eller inom social verksamhet.

Förhållandena på skolan i Thailand kommer att vara spartanska. Alla elever sover tillsammans på madrasser på golvet under tre månader. Tidigare erfarenheter har visat att situationen kan vara påfrestande för många.

– Det kan vara tuffare än man tror att vara borta från sin familj och sina vänner på det här sättet. Vi plockar ifrån eleverna deras mobiler, dem får de bara ha på måndagar då de är lediga. Det blir som en klostertillvaro i en bemärkelse, säger Patric Forsling.

Själv slipper han lämna familjen eftersom barnen Tage, 5, och Thea, 8 år, också hänger med tillsammans med mamma Mia Forsling som till vardags arbetar som förskolelärare i Ockelbo.

– Jag har lärarlegitimation och kommer att hemundervisa Thea under de här tre månaderna och samtidigt fungera som volontär på skolan, en extra person som eleverna kan vända sig till, säger Mia Forsling.

Läs även: Vågen förändrade deras liv

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Patric och Mia Forsling lämnar vardagslunken i Ockelbo och Gävle för att bo och jobba på en bibelskola i Thailand under tre månader.

År 2004 var hon och Patric på semester i Khao Lak när den stora tsunamivågen slog till. Paret, som låg och solade på stranden, såg hur vattnet drog sig tillbaka men förstod inte vad som var på gång. När de väl insåg att det var fara å färde var det för sent. Jättevågen hade hunnit resa sig och slog omkull människor och byggnader med full kraft.

– Vi hamnade under vatten och bråte men lyckades överleva till skillnad från många andra. Den händelsen har gett oss en speciell relation till Thailand och vi har varit tillbaka tre gånger sedan dess. Även om vi nu ska till en helt annan del av landet så känns det bra att få komma tillbaka och göra någonting i landet, säger Mia Forsling.

Läs även: Tio år efter tsunamin intervjuade vi Patric och Mia Forsling om deras upplevelser. Här kan du se filmen.

Mer läsning

Annons