Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt eldningsförbud i Gävleborg: "Viktigt att folk är försiktiga"

Från och med klockan tio på torsdagen 12 juli införs ett generellt eldningsförbud utomhus i hela Gävleborgs län.

Annons

Det är Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med länets räddningstjänster som fattat beslutet. Det gäller tills vidare och fram till 31 augusti som senast.

Eldningsförbudet avser all form av eld och grillning på allmän mark, och omfattar även eldning vid särskilda grillplatser. Det är dock fortsatt tillåtet att grilla på egen tomt.

Det är väldigt torrt i skog och mark på grund av det varma vädret och bristen på regn, vilket också har lett till bränder i Hälsingland. På onsdagen larmades räddningstjänsten i Hudiksvall till Björka efter att någon slängt grillkol i en hög med ris och torrt gräs.

– Det är viktigt att folk är försiktiga nu, sa Martin Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Läs mer: Grillkol orsakade mindre markbrand i Hudiksvall – nytt eldningsförbud införs under torsdagen

Under förra veckan gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med en varning till allmänheten om den extrema brandrisken i landet.

– Vi gör det här eftersom vi ser att läget fortsätter att vara extremt. Riskerna varierar geografiskt över landet och det handlar om ett utdraget förlopp över lång tid. Alla har ett ansvar att göra vad de kan för att undvika bränder i skog och mark. Allvarliga bränder kan ge stora konsekvenser som kan påverka människors liv och hälsa, säger Anna Nyman, operativ chef, i ett pressmeddelande.