Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avslöjande om Region Gävleborg – struntade i miljonupphandling

Region Gävleborg avslöjas nu med att än en gång ha brutit mot upphandlingslagen. Enligt SVT Nyheter Gävleborg har regionen köpt in tjänster och varor för mångmiljonbelopp utan att göra de upphandlingar som lagen kräver.

Annons

Bild från Medarbetardagen 2014, på Flygstaden i Söderhamn. Foto/Skärmbild: Region Gävleborg.

Region Gävleborgs så kallade Medarbetardagar, som arrangerades på Flygstaden i Söderhamn 2014, kostade 14,7 miljoner kronor.

Enligt SVT Nyheter Gävleborgs granskning borde uppemot 11,3 av de miljonerna ha upphandlats. Men trots att regionens ansvariga visste om att de bröt mot lagen om offentlig upphandling gjordes inget åt det.

– Syftet och idén med hela upplägget var regionperspektivet, vi skulle ju bli region då. I en traditionell upphandling så kan vi inte ställa krav på att det ska vara lokala leverantörer, det får man inte göra i en upphandling för då riskerar vi att hamna någon annanstans med andra leverantörer i andra delar i landet. Det var en del av konceptet att ha lokala leverantörer från vår region i det här som vi skapar tillsammans med dem, säger förvaltningschefen Kenth Larsson, till SVT.

Läs även: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Det kostade Region Gävleborg drygt 9 miljoner kronor att göra i ordning en hangar på Flygstaden i Söderhamn till mässhall, visar SVT Gävleborgs granskning.

Alla anställda på Region Gävleborg fick möjligheten att besöka de så kallade Medarbetardagarna. Detvar ett sätt att kickstarta sammanslagningen av landstinget och kommunförbundet Region Gävleborg.

Läs också: Regionens nya bluff om USA: Regeringssatsning gav bättre cancervård – inte San Francisco

För ändamålet inreddes en hel flyghangar på Flygstaden, i Söderhamn. Förvaltningschefen Kenth Larsson fick ansvaret att genomföra arrangemanget. Genom hans försyn fick två lokala Gäveborgsbolag uppdraget att inreda hangaren.

– Frågan gick till två leverantörer som har visat att de kan jobba ihop, vilket var en nödvändighet. Det går inte att splittra upp den här riggningen av teknik, lokal och interiörer, vi måste ha dokumenterad samarbetserfarenhet. Här var det ingen fråga runt omkring utan vi gjorde ett urval ur de referenser vi känner till som kan genomföra så här stora publika evenemang på kort tid och med hög kvalitet,säger han till SVT Nyheter Gävleborg.

Regiondirektören Svante Lönnbark var en av många som närvarade vid de påkostade Medarbetardagarna. Foto/Skärmbild: Region Gävleborg.

Totalt fakturerade de två bolagen 9,2 miljoner krono. Det är betydligt högre än den dåvarande summan på 270 000 kronor (nu är gränsen höjd till drygt en halv miljon kronor) som upphandlingslagstiftningen sätter som gräns för en så kallad direktupphandling.

Läs även: Regionens falska påstående om San Francisco-resorna

När SVT kontaktar Kenth Larsson igen för att göra en ny intervju ger han dock en ny version om varför Region Gävleborg inte genomförde någon upphandling: tidsbrist.

– Inför det här specifika tillfället stod vi inför en situation där vi stod och valde att göra det eller inte. Skulle vi göra det så var förutsättningarna att vi inte skulle hinna med att göra en korrekt upphandling i alla dess delar. Då gjorde vi ett medvetet val att det här var så viktigt för oss att genomföra att vi gjorde det ändå.

Mer läsning

Annons