Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya storregionen bildas redan 2019: "Märkligt att man inte låter väljarna säga sitt"

Den planerade storregionen i Svealand där Gävleborg ska ingå ska vara sjösatt redan 2019. Det föreslås i det delbetänkande som lämnades till regeringen på torsdagen. Men kritikerna tycker att reformen hastas fram.

Annons

Den indelningskommitté med Barbro Holmberg, tidigare landshövding i Gävleborg, i spetsen som utreder bildandet av storregioner i Sverige lämnade på torsdagen sitt delbetänkande till civilminister Ardalan Shekarabi.

Betänkandet innehåller förslag på att genomföra en stor läns - och landstingssammanslagning i landet. Totalt ska sex regioner finnas.

- Nuvarande länsindelning har spelat ut sin roll. Vi har i dag en svag och splittrad och regionorganisation, sade Barbro Holmberg vid torsdagens presskonferens.

Barbro Holmberg.

Enligt hennes bedömning finns det en acceptans ute i landet för att slå ihop län och landsting. Men vad resultatet av regionbildningarna blir är mycket upp till politikerna i de berörda regionerna, betonade hon.

För Gävleborgs del handlar det om att gå samman med Dalarna, Uppsala län, Örebo län, Sörmlands län och Västmanlands län. Denna Svealandsregion skulle få 1,9 miljoner invånare och ha två universitetssjukhus, tre universitet och tre högskolor.

Enligt Barbro Holmberg blir det en mycket resursstark region. Att regionen kommer att bestå av hela 64 olika kommuner kan dock göra den svår att manövrera, medgav hon.

- Det blir den största utmaningen, sade hon.

Den nya regionindelningen ska börja gälla från 2019. Det beskedet gläder Eva Lindberg, S, ordförande i regionstyrelsen i Gävleborg.

- Jag är väldigt nöjd. Jag var orolig för att vi skulle ha behövt vänta fyra år till, säger hon.

Regionfrågan har diskuterats i många år. Enligt Eva Lindbergs bedömning hade ytterligare dröjsmål nu inneburit att storregionplanerna sannolikt gått i sank.

Hon ser stora fördelar för Gävleborg med den nya regionbildningen. Sjkukvården kommer att få bättre förutsättningar när flera landstings resurser och patientunderlag slås ihop. Möjligheterna att satsa på den högspecialiserade vården ökar utan att ska behöva gå ut över den lokala akutsjukvården.

Men regionrådet Patrik Stenvard, M, är liksom tidigare kritisk. Han anser att det saknas belägg för att tillväxten ska öka och sjukvården bli bättre genom en regionsammanslagning. Hans största invändning är dock att regionplanerna ska drivas igenom utan att väljarna får en chans att påverka dem i allmänna val.

Patrik Stenvard, M, regionråd.

- Det rimliga hade varit att skjuta fram det här till 2023. Nu drivs det igenom utan att väljarna fått säga sitt. Det är märkligt, säger han.

Något stöd för storregionplanerna finns knappast i Gävleborg, tror han.

– Det folk efterfrågar här är väl snarare att man delar upp vårt län i två delar, en gästrikeregion och en hälsingeregion, säger han.

De tre nya län som föreslås ska se ut så här:

Norrlands län: Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län

Svealands län: Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län

Västra Götalands län: Västra Götalands och Värmlands län

Indelningskommitténs förslag har nu lämnats till regeringen som sedan i sin tur, efter en bred och omfattande remissbehandling, kan lägga ett förslag till riksdagen. Kommittén kommer att lägga sitt slutbetänkande i augusti nästa år. Då ska förslag på hur regionindelningen ska se ut i resten av Sverige ingå.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons