Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny säsong spelas in av Allt för Sverige – med ättling till hälsingepredikanten Erik Jansson

Nu har de tio amerikaner som är med i årets säsong av Allt för Sverige landat. En av deltagarna i SVT-programmet, Tanya Edgil, är släkt med 1800-talspredikanten Erik Jansson.

Annons
Deltagarna i årets säsong av Allt för Sverige. Ashley Mullanex, Kyle Johnson, Domonique Jackson-Russel, Andrew Morrison, Christina Wight, David Neslund, Susan Snyder, Louis Larsson, Tanya Edgil och Kevin Chown.Foto: Sebastian Järnerot /Meter Television

Under 1840-talet flyttade Erik Jansson till Forsa och bildade ett eget samfund i Hälsingland, som var starkt kritiskt mot den dåvarande kyrkan. Hans anhängare kom att kallas erik-jansare. Efter att Erik Jansson suttit i fängelse på grund av sin lära emigrerade han och många av hans följeslagare till Amerika och grundade staden Bishop Hill i Illinois.

Läs även: Tände sitt eget bokbål till minne av Erik Jansson

Nu kommer en av hans släktingar, i rakt nedstigande led, tillbaka till hälsingebygden som deltagare i Allt för Sverige. Tanya Edgil är 39 år och bor i Hamilton, Alabama. Hon är gift och har ett barn och studerar till socialarbetare. De närmsta veckorna kommer hon att vara med i inspelningen av programmet, där deltagarna bland annat får åka till sina förfäders hembygder.

Den åttonde säsongen av Allt för Sverige visas på SVT till hösten.

Mer läsning

Annons