Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varma bad kan njutas i Hassela – efter totalrenovering

Det är dyrt att värma upp badbassänger och två gånger har det tempererade badet i Hassela varit nära att stängas. Nu är det snart 50 år gamla Hasselabadet rustat och nyinvigt.

Annons

– Jag är så stolt över vårt fina trädäck men nya besökare som kommer hit tittar bara på sjön och slalombacken där borta, säger Michael Högdahl.

Han är eldsjälen bakom Hassela äventyrsland och representerar ägarna, Hassela IF.

Frida Eriksson från Hudiksvall slänger ringen innan hon dyker efter den.

Föreningen köpte Hasselabadet efter att en tidigare ägare gått i konkurs. Fastigheten togs då över av en privat ägare som styckade av campingen och sålde den till Caravan club i Sundsvall. Badet var på väg att säljas som fritidsboende när Hassela IF valde att rädda anläggningen.

Läs mer: Skolstart med flyt

Men år av användning gjorde anläggningen sliten och när det brann för dåvarande restaurangarrendatorn var nedläggningen nära. Men Hassela IF valde att satsa och har fått stöd från bland annat EU och Nordanstigs kommun att köpa in ny utrustning.

Filippa Lindström är skeptisk och Meya Krans har vatten i ögonen.

– Vi har väl köpt material och utrustning för 2,5 miljoner kronor men investeringen är betydligt större eftersom i stort sett allt arbete gjorts genom företagssponsring eller ideella arbetsinsatser, säger Michael Högdahl.

Sofie Lundin, Hassela tycker det är praktiskt att ta med barnen till Hasselabadet, här med sonen Melvin.

Läs mer: Hassela IF får hjälp att driva bassängen

Hasselabadet har runt två tusen besökare på en sommar och hoppas på betydligt fler badsugna ska hitta dit. Förutom ortsborna kommer det sommargäster, campare men också tillresta från orter som Matfors och Delsbo. Nu börjar också folk från andra delar av Nordanstig hitta till Hasselabadet förklarar Michael Högdahl.

Maria Eriksson från Hudiksvall är en av gästerna på badet.

– På vintern åker vi skidor och sommartid är det mysigt och bra att bada här, säger Maria Eriksson som har med sig dottern Frida.

Tre generationer Eriksson från Hudiksvall fikar, Frida, Greta och Maria.

Hasselabadet kallas numera för äventyrsland. En dåligt använd tennisbana har blivit en rallybana för trampbilar och det finns en hoppborg. Tanken är att besökarna ska kunna göra något mer än bada i 28-gradigt vatten.

Läs mer: Dyrt att värma badet

Hassela IF har drivit simskola i närmare trettio år och höstterminen inleds alltid med simundervisning. I Hassela finns flyktingmottagande och personalen som jobbar med ensamkommande flyktingbarn lär ut simkunnighet till dem.

– Simkunnigheten i Hassela är nog högre än riket i genomsnitt, för vi har varmt i vattnet, säger Michael Högdahl.

Mer läsning