Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan kopparnät blir det fiber eller 3G: "Ett år är för lite tid"

I höst börjar Telias kopparnät att läggas ned, och de personer som inte har sagt ja till fiber måste förlita sig på 3G och 4G – dock kan täckningen bli problematisk för de som har luftburna nättjänster.

Annons

Fibernät kommer installeras runtom i bygderna, och de som inte hoppat på erbjudandet kan förlita sig på 3G-nät istället.

– Det råder lite av ”fiberfeber” i Sverige idag. Många hushåll är beredda att installera fiber och snittkostnaden är 19 000 kronor, men i områden där det är glesare bebyggt blir det betydligt dyrare. Om många känner att de måste sätta en gräns, säger Mikael Ek, vd på Svenska stadsnätsföreningen.

Totalt läggs kopparnäten ned i 29 kommuner av Telia. Enligt Post- och telestyrelsen ska Telia förvarna kommunerna 12 till 18 månader innan ändringen sker. En kort tid till att förbereda sig tycker Mats Widoff som är verksamhetschef för teknik och hållbarhet i Nordanstigs kommun.

– Det kräver lång projekteringstid i ärenden som denna och ett år är för lite tid som förvarning. De abonnenter som blir av med kopparnätet hänvisas till det luftburna näten av Telia. Eftersom det är så lite tid och fibernäten inte är igång ännu så vinner de kunder, säger Mats Widoff.

Det finns upp mot tusen teleabonnenter i Nordanstigs kommun som berörs av nedläggningen. Många har redan beställt fibernät till sina hushåll, men det finns även de som inte är intresserade av att lägga en större summa för att få internet. De kommer kunna surfa med 3G eller 4G-nät istället, men kapaciteten för nätet kan vara ett problem.

– Har man ett fast nät så finns en garanterad hastighet, men när det går i luften så delar man ju på kapaciteten. Om det är många som surfar på nätet kan det slå på hastigheten så vitt jag förstått det, säger Mats Widoff.

– I och med att Telia lägger ned sitt kopparnät, finns möjligheten att det uppstår ett glapp där folk står utan alternativ för att de inte installerade fibernät. Därför bör regioner och kommuner planera i förväg hur de ska lösa detta, då detta är en infrastrukturfråga som blir viktigare med åren, säger Mikael Ek.

Enligt Telia själva så kommer eventuella kapacitetsproblem inte vara svårt att lösa.

Irene Krohn är Telias presschef och menar att den mobila lösningen kommer vara tillräcklig.

– Många är oroliga och tänker "jag har dålig täckning där jag bor", men om det skulle vara så kan man förstärka den genom en antenn på taket. Det ordnar vi, säger Irene Krohn som är presschef på Telia.

Medan kommunerna får information från Telia om nedläggningen ett år innan det sker, får konkurrerande företag reda på det fem år innan – medan kunderna i fråga får informationen tre till sex månader innan.

– Det här är inget nytt, vi har gjort denna förändring sedan 2008. Det är varken en kort tid i förväg eller en sämre lösning vi erbjuder. De allra flesta tycker det här en bra lösning och gillar att detta digitaliserar de mindre orterna. Det är något positivt för alla som får våran tjänst, säger Irene Krohn.

Fiberstaden finns både i Hudiksvall och Nordanstigs kommun.

Fiberstaden, som ägs av Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, är ett bolag som förser de två kommunerna med majoriteten av utbyggnader för fibernät. Svenska stadsnätsföreningen har länge jobbat med att påverka utbyggningen av fibernätet.

– I takt med att vår konsumtion ökar över nätet, så kommer inte radioteknologin hålla för vårt konsumtionsmönster. När vi är på rörlig fot så kan 4G/3G-nät vara bra, men för de flesta tjänster som exempelvis streaming är fiber något som behövs i huset, säger Mikael Ek.

Men många boenden i områdena kommer förlita sig på den mobila lösningen från Telia – men fiber kan behövas framöver ändå.

– Generellt sett kommer det inte bli billigare att få fiberanslutning i efterhand. Om man ska göra det när de flesta redan fått, måste entreprenörer och installatörer komma tillbaka och startkostnaden blir större, säger Mikael Ek och fortsätter:

– Det här är en jätteutmaning. Det kanske finns hushåll som nekar fiber nu, som om fem år är en del av hemvården och behöver nätuppkoppling för vård. Frågan är då om det är kommunen eller personen som får stå för den inkopplingen.

Mer läsning

Annons