Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistgolfa i sommarhälsingland: "Turismen runt golfen blir bara större"

Vintertid är svenska golfare flitiga på att åka utomland, på sommaren håller golfaren sig hemma men besöker gärna andra banor. Det är betydelsefulla besökare för golfklubbarna.

Annons

– Den bästa marknadsföring som finns är golfspelare. De sprider informationen. Har du en bra bana tidigt på säsongen kan det ryktet hänga med långt in på sommaren, säger klubbchef Niklas Dahlgren vid Sörfjärdens golfklubb i Gnarp.

Alla klubbar med självaktning är förberedda på att ta emot besökare som vill ställa upp sin husbil eller husvagn några dagar vid banan. Exempelvis Bollnäs, Ljusdals och Söderhamns golfklubbar har också egna uthyrningsstugor.

– Många åker runt i husbil och spelar golf. Turismen runt golfen blir bara större och större, säger Niklas Dahlgren.

Sett ur turistisk synvinkel är kombinationer viktiga. En bra restaurang, ett trevligt boende och möjligheten att göra andra aktiviteter är sådant som lockar. Sörfjärdens golfklubb samarbetar med Mellanfjärden som har hotell och restaurang men klubbchefen lyfter också fram en aktivitet som Trolska skogen för barnfamiljer och dess betydelse för golfklubben.

Besökare som spelar golf brukar kallas för greenfee-gäster och för en genomsnittlig klubb svarar de för runt 20 procent av intäkterna. Medlemsavgifter utgör 60 procent av intäkterna och företagssponsring står för resterande 20 procent.

Sörfjärden har en sandstrand som är en kilometer lång. Till nästa sommar kan det finnas en restaurang i Klasviken, Sörfjärden och på sikt ska det byggas en camping intill ett nytt stugområde som kallas Varpsand. Uthyrningen på campingen ska skötas via golfklubbens kansli och i försäljningen av stugorna ingår två spelrätter på golfbanan.

Redan i höst påbörjas bygget av en footgolf-bana intill golfbanan. Footgolf är en ny hybridsport mellan fotboll och golf som sanktioneras av Svenska golfförbundet. Det blir en niohålsbana med hål som sträcker sig över 50-80 meter. Den passar också för frisbeegolf och kortgolf.

– Därför tror vi att om tre-fyra år så är det en helt annan snurr här, säger Niklas Dahlgren.Mat och boende är oftast inget som klubben styr över, men banan den har klubben helt i sin kontroll.

– Det är viktigt med en bra finish. Det ska vara ordning och reda, snyggt och prydligt. Finishen är inte avgörande för spelet, men för spelupplevelsen. Det kostar inte mycket i pengar men i arbetstimmar att få en bra finish på banan och ofta är det ideellt arbetande medlemmar som står för den insatsen, säger Niklas Dahlgren, klubbchef på Sörfjärdens golfbana i Gnarp.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons