Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilrester får nytt liv – "Handpappersbruk är en konst"

Färgkombinationer och uttrycksfulla mönster stod i centrum när Yrkeshögskolans drifttekniker fick prova på handpappersbruk.

Annons

Läs också: Flera nya yrkesutbildningar i Gävleborg – utbildningar i Bollnäs och Hudiksvall

Den stora salen i Blå Huset är nedsläckt, och i skenet av en upplyst projektorduk syns flera uppradade pappersverk. Allt från miniatyrfigurer av vikta A4, till ark i form av änglavingar visas upp. Gunnar Bergström berättar entusiastiskt om Svartvik Handpappersbruks historia, och visar flera exempel ur galleriet. På besökstolarna sitter studenter från Yrkeshögskolan Nordanstig, bara sedan en dag tillbaka nyutexaminerade drifttekniker.

– Efter utbildningen kommer vi att jobba på stora pappersindustrier, såsom Iggesunds och Vallviks bruk, berättar Linnea Öhl.

Lamporna tänds och gruppen går vidare till köket. I dag står allt annat än industriell framtagning på schemat.

– Det är det som är lite spännande, att man kan göra papper på till exempel textilier, säger Mervi Kilpelä från Hälsinglands Utbildningsförbund.

Läs också: Människorovet i Gnarp – polisens utredning fortsätter utan någon misstänkt gärningsman

Filtren måste vara helt genomblöta innan pappersmassan ska silas.

Återbruk är dagens ledord. En påse med gamla pappersrester tas fram, och ett gäng gula bitar läggs i en mixer med varmt vatten. Blandningen körs tills dess att pappret helt lösts upp. Gunnar Bergström fyller på en bytta med pappersmassan, och sköljer en tvådelad form i en vattenbalja. I en annan fångar han upp en nu vit pappersmassa.

Läs också: Läsartext: Välbesökt inledning på sommaren på Norrbo hembygdsgård

– Ned, upp, och så driver jag arket för att få det jämt över ytan, säger Gunnar Bergström och pekar på den fyllda formen, som droppas av på vatten.

För att få känslan av ett molnlandskap på sitt papper kan man medvetet droppa lite vatten på toppen, berättar han. Tydligt blir det snabbt att det genom hela tillverkningsprocessen finns många knep för att skapa unika ark.

Genom att fylla olika formar mer olika färger i i omgångar går det att skapa unika ark.

Bestick är ett bra verktyg för att skapa olika strukturer, och att leka med olika färglager eller växter tar skapandet till nya dimensioner. Nästan lyriskt visar Gunnar Bergström studenterna igenom alla steg – från mixad massa till torkat papper. Redskapen är allt från tvättsvampar till pepparkaksformar.

– Det handlar om konst, alltså allt annat än det industriella. Det mesta jag gör är skräddarsytt, säger han och ler.

Gunnar Bergström har tillverkat handgjort papper  i flera år.

Den mixade pappersmassan hälls i en form som sedan silar bort vattnet.

Mer läsning