Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrade åsikter om Stocka kraftverks framtid: "Helt vansinnigt"

Vattenkraftverket i Stocka hotas att stänga ner. Enligt Kammarkollegiet saknar verksamheten tillstånd och nu råder splittrade åsikter om kraftverkets framtid.

Annons

Många små kraftverk, som har grundat sin verksamhet på gamla vattendomar och funnits kvar i drift av gammal hävd, saknar idag moderna miljötillstånd. Att få ett nytt tillstånd kan vara både svårt och dyrt då det bland annat krävs att fiskarna ska kunna passera kraftverket.

Stocka kraftverk i Harmångersån är ett av kraftverken som saknar ett modernt miljötillstånd och nu hotas verksamheten att lägga ner. Enligt Kammarkollegiet har de tillstånd att reglera dammen men inte avleda vattnet.

– Vi har fått höra att Kammarkollegiet har granskat domarna men först när vi får det bekräftat från länsstyrelsen kan vi bestämma hur vi ska gå vidare, säger Jan-Olof Sjölander, driftansvarig på Streamgate North AB som äger Stocka kraftverk.

Årsskiftet 2012/2013 köpte Orsa Besparingsskog bolaget Streamgate North AB med tolv små vattenkraftverk från Fortum. Några av kraftverken har sålts vidare och idag har de åtta stycken kvar i drift.

Läs mer: Riksdagsbeslut kan förändra villkoren för vattenkraft i Galvån och Kilån

Enligt en rapport från Älvräddarna, som är en naturskyddsförening med särskilt fokus på strömmande vatten, saknas tillstånd för tre av de åtta kraftverk som Orsa besparingsskog äger. Detta gäller vattenkraftverken i Stocka, Strömbacka och Vifors.

– De var en jättedålig affär för Orsa Besparingsskog. En riktig baklängesaffär, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Men Jan-Olof Sjölander menar att köpet var en långsiktig investering som först kan ge svar om tio till femton år.

Stocka kraftverk saknar tillstånd enligt ny utredning från Kammarkollegiet.

Håkan Larsson (M), kommunstyrelseledamot och med i styrgruppen för Nordanstigs fiskeprojekt, säger att Stocka kraftverk ger ett så lågt ekonomiskt resultat att Orsa Besparingsskog inte kommer kunna finansiera omlöp för fiskarna inom en rimlig tid. Enligt honom skulle det gynna både miljön och ekonomin i Nordanstig om kommunen istället köper upp och stänger ner kraftverket.

– Det är givetvis en kommunal angelägenhet att utnyttja området på ett lämpligare sätt, säger han.

Läs mer: Nordanstig ska bli fiskekommun: "Vill utnyttja vattnet för turism"

Enligt Håkan Larsson är det möjligt att få vinstsummor runt 30 till 50 miljoner kronor och nya arbetstillfällen för mellan 100 och 150 personer om alla fyra vandringshindren i Harmångersån istället revs ut till fördel för sportfisketurismen. Dessa vandringshinder innefattar kraftverket i Stocka, men även i Vade samt nedre och övre Forssa.

– Vårt huvudmål är inte att bli av med kraftverken, utan det är att fisken ska komma förbi. Det är verksamhetens skyldighet att se till att fisken kan ta sig förbi, säger Håkan Larsson.

Siffrorna han hänvisar till kommer från en rapport av Älvräddarna, WWF, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen. Rapporten menar att Harmångersån har stor potential för sportfisketurismen och möjlighet till intäkter runt 30 miljoner om året. Dessa vinster innefattar mycket mer än bara fisket, då är allt från sportfiskarnas boende till bensin och shopping i kommunen inräknat.

Men många är skeptiska till siffrorna och ifrågasätter uträkningarna.

– Jag tror att det är vilda fantasier. Det finns inte tillräckligt med ekonomiska kalkyler, säger Ulla Wallin-Ruth, som bor i området vid Stocka kraftverk.

Ulla Wallin-Ruth tycker att det är en trygghet att kraftverket i Stocka finns kvar ifall elen skulle slockna i byn.

I en facebookgrupp om Nordanstigs kommun diskuteras kraftverket flitigt. Många som bor i området är oroliga för att en utrivning kan innebära låga vattennivåer och tycker att kraftverket har ett historiskt värde.

Ulla Wallin-Ruth är en av de som är med i gruppen. Hon berättar att det är vackert längst ån och tycker att det är ett bättre alternativ att göra omlöp för fiskarna runt kraftverken.

– Jag tycker det är helt vansinnigt och jag kan inte förstå varför man vill förstöra och strypa vattnet. Nu är det dessutom så många kommuner runt om i landet som satsar på samma sak. Konkurrensen om sportfisketuristerna blir ju bara större. Man kommer inte alls bli unik med fisket här, säger hon.

Läs mer: Plats för både fiskvandring och elproduktion i Nordanstigs kommun

Hon är rädd att man ska strypa vattenflödet till hamnen och skrämma bort turismen bestående av båtfolk och husbilar som finns där idag.

Splittrade åsikter om sportfiske i Harmångersån.

Christer Borg från Älvräddarna är kritisk till debatten kring vattenkraftverken.

– Det har blivit en väldigt upphaussad situation utan grund, säger han och hävdar att en nedstängning varken behöver betyda förändrade vattennivåer eller att det bevarade kraftverkshuset måste rivas.

– Det är inte för sportfiskarnas skull utan för den biologiska mångfalden som kraftverket bör stängas ner. Att en utrivning kan öka sportfisketurismen och ge pengar till kommunen är inte det viktigaste, men det är en bieffekt som inte är helt fel, säger han.

Läs mer: Naturreservat för 12 miljoner kan ge milslånga fria vandringsvägar från Njutångersfjärden

Mer läsning