Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker Nordanstigsborna om framtiden – mötesplatser önskas för ökad trivsel

Nu är den stora undersökningen klar om hur Nordanstigsborna vill se kommunen utvecklas. Kommunikation och skola är viktiga delar.

Annons

– Vi är väldigt nöjda med att så många engagerat sig i undersökningen. Ungefär 20 procent av kommunens innevånare har svarat. Det finns ett stort angagemang för framtiden, säger Ola Tollin, tf stadsarkitekt i Nordanstig.

Så här tycker Nordanstigs innevånare.

Det ska vara enklare att resa till orter utanför kommunen och Nordanstigsborna föredrar kollektivtrafik om bussar och tåg går tillräckligt ofta. Minst intressant är samåkning och elbilar.

Bra tågförbindelser vill Nordanstigsborna ha till Sudnsvall och Gävle.

– Vi jobbar med X-trafik på att förbättra och ändra turerna i kommunen. Kustområdena har nog idag sämst allmän kommunikation, kommenterar Ola Tollin.

Alla tätorter ska ha äldreomsorg och skolor även om konsekvenserna blir små enheter. Man vill inte ha stora enheter på färre orter.

– Kommunen jobbar med att upprätta ett nytt system för hur åldringsvården ska hanteras. Det innebär att det kommer upprättas så kallade trygghetsboenden. Det är ett boende mellan särskilt boende och eget boende i hemmet. Just nu så pågår en utredning om ett särskilt boende i Bergsjö, säger Ola Tollin.

Hög kvalité i skolor och sjukvård krävs för att folk ska flytta in till kommunen. Minst betyder ett rikt kulturliv och idrottsaktiviteter.

För att trivas bättre i Nordanstig visar undersökningen att det behövs fler mötesplatser för gemenskap och olika aktiviteter. Det minst betydelsefulla är att ha möjlighet att jobba hemifrån.

Det är viktigt att bygga billiga bostäder men minst intresse för att de ska ligga i tätorterna.

– Det går att bygga billigare i Nordanstig. Våra tomtpriser är inte i närheten av större städer, däremot kan vi inte påverka kostnaden för själva husen, säger Ola Tollin.

För att locka fler turister behövs det fler restauranger och kaféer. Marknadsföring av kultur och evenemang var minst viktigt.

Närheten till berg och hav är det bästa med kommunen. Det minst beydelsefulla är det småskaliga och mänskliga formatet.

Eldsjälar dominerar personlighetstyperna i kommunen när de som svarat satt betyg på sig själva. Antalet soffpotatisar uppgår till cirka 8 procent av svaren.

– Vi kanske skulle orda ett eldsjälsmöte i kommunen, säger Ola Tollin.

Om Nordanstigsborna flyttar så vill de flesta välja ett boende nära natur och djur. Strax under 15 procent av de som svarat på den frågan vill flytta långt bort från kommunen.

Den tillförordnade stadsarkitekten Ola Tollin uppskattar att många svarat på enkäten.

Ola Tollin och den dåvarande stadsarkitekten Christina Englund träffade kommuninnevånare på sju platser under maj och juni i år inför enkäten.

Alla som ville vara med svarade via en webbsida. Därför går det inte att dra några säkra slutsatser av resultatet. De som svarat är för få och inte slumpvis utvalda, för att det ska vara ett statistiskt säkert resultat.

– Jag tror att det är de verkligt engagerande som svarat i första hand och vi sätter stort värde på synpunkterna, säger Ola Tollin.

Läs mer om enkäten här

Hur ska Nordanstig utvecklas till 2035

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons