Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverade milstenar monteras: "Det är roligt att traditionen bevaras"

"Det är fullständigt vidrigt" sa en boende när milstenen revs. I helgen har det jobbats med att återställa de renoverade milstenarna, som är fornlämningar och skyddsvärda kulturminnen.

Annons

– Vad många inte vet, är att milstenarna ursprungligen byggdes så här och därför gör vi på samma sätt nu, säger Matts Spelmans som har uppdraget att återställa tio milstenar i Nordanstig.

Milsten i Jättendal renoveras av Matts Spelmans vid Spelmans entreprenad, Ludvika.

På fredagen var han i Jättendal för att återställa fundamentet till kvartsmärket som står längs Landsvägen. Kvartsmärket markerar att det är en kvarts mil till gästgiveriet.

I somras väckte det uppmärksamhet när fundamenten revs på Trafikverkets initiativ. Det beskrevs av boende i området som ett kulturmord. Men Trafikverkets miljöspecialist Ove Eriksson förklarade att fundamenten måste rivas för att kunna återställas. Att milstenarna blivit instabila är oftast orsaken till att Trafikverket renoverar dem uppger miljöspecialisten.

Läs mer: Milstenar tas bort för renovering - nu reagerar boende: "Det är kulturmord"

En fjärdedels mil betyder denna milsten i Jättendal som restes 1785 då Gustav III var kung och Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt var landshövding i Gävleborgs län.

Uttrycket milstenars lämplighet kan i frågasättas eftersom de ursprungligen bestod av trästolpar, senare ersattes trä av sten och därefter försågs markeringarna med järntavlor på ett stenfundament.

Det är bra att traditionen med milstenar bevaras tycker Matts Spelmans vid Spelmans entreprenad, Ludvika.

Läs mer: Förstörelse vid milstolpe

Milstenarnas funktion var som taxistolpar där bönderna i trakten hade i uppdrag att hålla adeln och ämbetsmän med skjuts. Allmogen hade nämligen en skjutsplikt och milmarkeringarna skulle underlätta att beräkna reseersättningen. Det var också markeringar för vägunderhåll och i Gävleborgs län drevs den frågan av landshövding Cronstedt. Han såg till att bönderna var med och betalade för vägunderhållet.

Hembygdsforskaren Sven Norman, Gnarp, har skrivit att landshövdingens initialer uttolkades Fan Anamma Uslingen Cronstedt.

– För bönderna representerade milstolparna plikter och de la inte ner så mycket ansträngning på underhåll. Ofta la de bara på mer sten när fundamenten började rasa, säger Matts Spelmans.

Det krävs mer än bara stenhuggarkunskaper för Matts Spelmans att få uppdraget att renovera milstenar.

Matts Spelmans vid Spelmans entreprenad, Ludvika måste visa upp sina kunskaper innan han fick länsstyrelsens godkännande för att renovera fundamenten till milstenar. Uppdraget är numera uppe i 300 renoveringar och just nu är det aktuellt att avsluta jobbet med fem milstenar mellan Gnarp och Harmånger.

– På just den här milstolen har inte skylten renoverats, utan bara fundamentet. Är skylten i dåligt skick så blästras den och lackas om, berättar Matts Spelmans.

Milsten i Jättendal renoveras av Matts Spelmans vid Spelmans entreprenad, Ludvika.

Milstolparna förlorade sin funktion 1891 och sedan 1942 är de skyddade som fornminnen enligt fornminneslagen. Det innebär att uppdraget att renovera milstenar läggs ut gemensamt av den ägande myndigheten Trafikverket och den kulturskyddande myndigheten länsstyrelsen.

– Det är roligt att traditionen bevaras, säger Matts Spelmans och fortsätter sitt renoveringsarbete.

Milsten i Jättendal renoveras av Matts Spelmans vid Spelmans entreprenad, Ludvika.

Mer läsning

Annons