Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägare tar över Björkbacken i Hassela – blir privat trygghetsboende

När det före detta äldreboendet i Hassela fick läggas ner var det många som blev besvikna. Nu tar en grupp Hasselaföretagare över fastigheten och gör Björkbacken till ett trygghetsboende.

Annons

Enligt Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig, har det funnits en plan på att bygga om Björkbacken till ett trygghetsboende sedan en tid tillbaka. När det särskilda boendet, äldreboendet, lades ner var det flera i området som var besvikna över beslutet.

Läs mer: Glöm inte vem som la ner Björkbacken

Läs mer: Visionen om trygghetsboende på Björkbacken smygs undan

– Klart att det har funnits kritik efter att det särskilda boendet lades ner men vi har sedan dess velat starta ett trygghetsboende där. Idag finns det särskilda boenden i Bergsjö, Gnarp och Harmånger men inget trygghetsboende. I och med det inrättas en boendeform till, säger hon och menar att de nya ägarna helt går i linje med vad kommunen velat göra av fastigheten.

Björkbacken blir privat trygghetsboende.

Det var företagarna själva som tog kontakt med kommunen för att köpa upp boendet. De nya ägarna kommer att bli Jussi Jusélius, Plyfa, Torbjörn Jonsson, Jotab AB, Tuula Jusélius, Secto Design, och Bernt Jonsson, Hassela Skogsentreprenad AB. Företagen har ingen tidigare erfarenhet av att jobba med trygghetsboenden men det ser inte Jussi Jusélius som ett problem.

– Vi är kanske inga experter på att driva ett sånt här boende själva men jag vet att det finns många engagerade i Hassela som har ett intresse för boendet och för att se till att det blir bra, säger han.

Läs mer: Oenighet kring kommunens äldreboenden

Han förklarar att de inte är ute efter att göra några stora vinster på boendet, utan endast att det ska kunna gå runt; ägarna kan försörja sig på sina andra företag. Enligt honom är det viktigt att ha ett trygghetsboende för att hålla Hassela vid liv. Förutom någonstans för äldre att bo kan det också göra att andra fastigheter frigörs och blir tillgängliga för ungdomar och arbetare som vill flytta till kommunen.

– Vi tänker se till att Hassela har en mack, butik, en skola och att mamma och pappa inte flyttar här ifrån. Det är lite som att gå tillbaka till bruksmentaliteten, man ställer upp för varandra och i en så här liten ort måste alla dra sitt strå, säger Jussi Juselius.

Nu återstår det för kommunfullmäktige att fatta beslut om boendet innan renoveringsarbetet kan påbörjas.

– Vi hoppas att folk ska kunna börja flytta in under höstens lopp, men någon exakt tid vet vi inte än, säger Jussi Juselius.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons