Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs kommun vill satsa på närproducerat

Vid senaste fullmäktigemötet antogs en näringslivsstrategi för Nordanstigs kommun. Den säger bland annat att kommunen ska köpa närproducerade varor och tjänster.
– Det är det som gynnar tillväxten i vårt område, säger Stig Eng (C).

Annons

Nordanstigs kommunfullmäktige har antagit en näringslivsstrategi där man har ändrat ekologiskt till närproducerade varor och tjänster.

– Om ekologiskt innebär att vi måste ta det 150 mil bort, är det då inte mer miljövänligt att ta närproducerat i stället för ekologiskt, frågar sig Stig Eng (C).

Närproducerat kommer alltså att prioriteras när kommunen ska upphandla varor och tjänster. Men vad som menas med närproducerat är ännu inte specifierat.

– För mig är närproducerat det som producerats inom ett rimligt geografiskt område. Jag ser det som Hälsingland eller Västernorrland. Naturligtvis vore det bäst om det producerats i Nordanstig, men alla produkter finns inte här, säger Stig Eng.

Stig Eng (C) anser att det är mer miljövänligt att använda närproducerade tjänster och varor än att använda sig av ekologiska som måste fraktas långt.

Läs också: Många vill bli näringslivschef i Nordanstig – 22 sökande från hela landet.

Nu börjar arbetet med få färdig en handlingsplan för näringslivsstrategin.

– Det är inte omöjligt att det i den blir en specifikation av närproducerat. Handlingsplanen borde vara klar under våren, säger Stig Eng.

Den 29 september har Inköp Gävleborg ett dialogmöte i Bergsjö med producenter och beställare inför upphandling av livsmedel.

Läs också: Besöksnäringen hade många tankar kring ny näringslivsstrategi.

* * *

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons