Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig ska bli fiskekommun: "Vill utnyttja vattnet för turism"

Kommunen vill göra vattendragen i Nordanstig fria för fiskarna att vandra från Strömsbruk i öst till Hassela i väst. Visionen är att Nordanstig ska bli en fiskekommun året runt, vilket ska gynna djuren, invånarna och turismen.

Annons

Läs mer: Nordanstig anordnar seminarium med fisk i fokus

Det andra fiskevårdsseminariet i ordningen hölls under onsdagen på Bergsjögården i Bergsjö. Visionen är att återställa de naturliga vattensystemen i Nordanstigs kommun.

– Politikens målsättning i det här fallet är ju att försöka få till stånd en möjlighet för att göra Nordanstig till en året runt fiskekommun. Vi har ju förutom sommarfisket alldeles utomordentliga möjligheter även till vinterfiske, säger Håkan Larsson (M).

Att bygga en sysselsättning som ska ge möjligheter året runt, ska även öka intäkterna till servicenäringen.

– Det är inte bara frågan om att återställa fiskevatten utan om att bygga upp en näring som ska ta hand om gästerna, som ska tillföra pengar. Nordanstig har inte så många gemensamma anläggningsdelar som alla kommuninvånare kan ta del av. Men det rinnande vattnet är en av dem och det ska vi utnyttja på bästa sätt, säger Håkan Larsson.

Läs också: Sportfiskare bidrar med en kvarts miljon för att riva kraftverk

Kommunen vill ta bort vandringshinder, i form av dammar och kraftverk, från deras fem större åar.

– Vi får inte upp någon vandringsfisk som det ser ut idag. Genom rivning eller omlöp ska fisken kunna ta sig från Strömsbruk och upp till gränsen mot Ljusdal i Hassela. Vilket innebär att där man inte kan riva, bygger man nya vägar för fisken att ta sig förbi, säger han.

Håkan Larsson (M) anser att det är viktigt för Nordanstigs djurliv och turistnäring att fiskevårdsprojektet genomförs.

Laxfisken och ålen, men även många av de lokala fiskarna i vattendragen har vandringsbehov. Enligt Håkan Larsson är det viktigt att låta dem vandra för att inte få inavlade stammar.

– Plus att vi miljömässigt sätt återställer vattendragen till något de tidigare har varit, säger Håkan Larsson

Ännu vet man inte hur mycket projektet kan komma att kosta kommunen. En förstudie ska utföras, som ska visa vad de behöver göra och hur. Men även hur mycket det kan komma att kosta. Förhoppningen är att de via bidrag ska få hjälp att finansiera projektet, då de kommunala pengarna för utförandet inte räcker till.

I dagens läge finns det fyra kraftverk i Harmångersån och två i Gnarpsån som behöver åtgärdas.

– Vi behöver 10-12 år på oss för att verkställa hela projektet. Det kommer naturligtvis att innebären hel del sysselsättning för entreprenörerna under tiden.

Läs också: Oväntade fångster i Lillfjärden: "Det är ingen dyngsjö"

Mer läsning