Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nappade på stormötet i Stocka: "Ett glatt möte"

Närmare 50 bybor från Stocka och Strömsbruk samlades till stormöte i Stocka. Kommunens fiskevårdsplan stod på agendan. – Det var ett glatt möte och majoriteten var eniga när vi avslutade mötet, säger Ulla Wallin Ruth.

Annons

Nordanstigs kommun har tagit fram en fiskevårdsplan som bland annat ska främja sportfisket i byarna Stocka och Strömsbruk. Planen har väckt många frågor hos byborna och i torsdags samlades de för att diskutera kommunens förslag.

Läs även: Fin fiskevårdsplan anser instanser

– Lokalbefolkningen kände att det var viktigt att enas om vad de själva tyckte i frågan, i ett tidigt skede, säger Bernt Wallin, en av initiativtagarna till mötet.

Närmare 50 bybor samlades i Stocka folketshus för att diskutera kommunens fiskevårdsförslag.

Under mötet kom flera synpunkter och konkreta förslag fram, som de planerar att framföra till kommunen. Mycket handlade om att försöka bevara kulturhistoriska platser, någonting som kan hotas om vattenvägarna ändras.

– Majoriteten är enig om att vi vill att de tänker på miljön och naturen, vi vill skapa fria vägar för fisken att vandra men inte riva kulturhistoriska byggnader och miljöer som konsekvens, säger Ulla Wallin Ruth.

Läs också: Rivning av damm ska utredas

Däremot verkade de flesta vara positiva till stora delar av kommunens fiskevårdsplan.

– Vi var enade om att vi stödjer kommunens satsning på fiskevårdsplanen. Men vi är noga med att framföra att lokalbefolkningen inte ska bli drabbad miljömässigt av förändringen, säger Bernt Wallin.

Nu har även några bybor blivit inbjudna till att delta i kommunens möte angående fiskevårdsplanen. En plan som fortfarande är i startgroparna och en process som förväntas ta ett flertal år att genomföra.

Läs även: Fiskutsättning till ingen nytta

Mer läsning

Annons