Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läge för harmoni längs Nordanstigskusten – här är pärlorna

Vägen dit envisas med kurva på kurva. Tillslut uppenbarar sig raksträckan som leder över vattnet och ut på skäret. Precis innan bron som leder till de röda husen står en vitnött skylt - Rönnskär.

Annons

Läs också: Stort intresse för sjömack: "Förhoppningen är att ha den klar till sommaren"

Växtligheten avtar lika kvickt som vinden tar kommando vid brons ände. Här är det havet som bestämmer. Det är en lugn måndagskväll i det lilla fiskeläget Rönnskär. Gatorna ekar tomma inför det stundande regnvädret, men full aktivitet råder i små pittoreska trädgårdar på ön. På en brygga står flera stora fiskelådor uppradade. Karl Åke Wallin stoppar ned händerna i fickorna och vilar blicken på horisonten.

– Det här är min arbetsmiljö, fast det är lite stökigt här, säger han och nickar mot några ihoprullade nät.

Karl Åke Wallin har varit yrkesfiskare hela sitt liv. Fisken säljs i hans lilla gårsbutik på Rönnskär.

Han ler blygt, nästan ursäktande. Fisken säljs i en liten självplocksbutik på bryggan. Karl Åke Wallin visar stolt runt.

– Det är ett av få levande lägen som finns kvar. Om man kan ta sig hit är det för att se hur fisket fortfarande lever, säger han.

I en liten vik längs udden i Rönnskär ligger trålaren och guppar i lugna vatten.

Han rundar husknuten och går in i butiken "Vilda fisken". Rönnskär liksom Nordanstigs flera fiskelägen tycks vara namnets motsats. Promenader längs rödspruckna väggar och bodar gör att det känns som att tiden stått stilla i århundraden. Det små skären längs Nordanstigskusten betyder mycket för kommunens identitet.

– De representerar Nordanstig. Mycket här handlar om småskalighet och mångfald, och kustpärlorna representerar det, säger Camilla Eriksson Uddén, Nordanstigs Turistbyrå. Att kommunen inte har någon större stad att skylta med vägs upp av skärgården, menar hon.

Från andra sidan bron skymtas de röda, karaktärisstiska stugorna med vita knutar på Rönnskär.

– Det finns ett sprudlande liv och kreativitet på varje ort, med otroligt duktiga föreningar som håller i gång. Det präglar Nordanstig, säger hon.

Känslan förblir densamma längs kustresan norrut. En stunds bryggfilosofi i Hårte, med spiggen precis under bryggan och måsarna på sidan om, ger lika mycket energi som lugn. Och det är samma sak som gäller i både Sör-, Mellan- och Norrfjärden. Vid klivet in på gatorna där allmän väg slutar lämnar besökaren också klockan bakom sig. I de små fiskelägen är det nutiden som är relevant. Och kanske en och en annan fikapaus.

Båthamnen i Mellanfjärden bjuder in till solläge hela dagen.

Fiskebutiken  i Mellannfjärden är populärt bland besökare.

I Hårte blandas gammalt med nytt. Gamla gistvallar pryder gårdarna, men i luften hänger stora elledningar.

Gemensamt för fjärdarna, liksom Hårte och Stocka, Sågtäkten och Lönnånger, är att de alla är skär som lever upp sommartid. Mycket kretsar kring orternas historia. I Stocka minns man gärna stoltheter från förr på Lotsmuseet, i Sågtäkten går det att baka hällbröd i gammal bagarstuga, och överallt hyllas det förflutna genom att hålla olika traditioner och minnen av eror vid liv.

– Alla de här platserna har verkligen sin egen charm, och de ger utrymme för att bara njuta. Inte minst av de vackra lägena och den vackra naturen, säger Camilla Eriksson Uddén.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Fikapauser behöver ingen sakna i Nordanstigs fiskelägen. I Norrfjärden bjuder Café Skäret på idyllisk utsikt.

Sevärda fiskelägen i Nordanstig

– Norrfjärden

–Stocka/Rönnskär

– Sörfjärden

– Hårte

– Mellanfjärden

– Lönnångerfjärden

– Sågtäkten

Mer läsning

Annons