Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda får hjälp med privatlivet: "Vi vill sänka våra sjuktal"

Nordanstigs kommun inför nu personalstöd för sina medarbetare. De anställda kan få rådgivning när det gäller till exempel relationer, sin hälsa och ekonomi.

Annons

Personalstödet är ett komplement och ersätter inte den företagshälsovård som Nordanstigs kommun redan erbjuder sina anställda.

– Vi måste göra allt vi kan för att sänka våra sjuktal, så att folk mår bra och kan prestera på jobbet. Privatlivet påverkar ofta en på arbetet också, säger Fredrik Pahlberg som är kommunchef.

Det är en nationell trend att kommuner har höga sjuktal. I Nordanstig var 8,6 procent av de kommunanställda sjukskrivna första halvåret i år.

Läs också: I Nordanstig är var tionde kommunanställd sjukskriven.

– Vi har inte högst i Hälsingland men det är alldeles för högt för att vi ska vara nöjda. Vi gör våra analyser, bland våra äldre ser vi högre sjukskrivningstal än bland våra yngre anställda, säger Fredrik Pahlberg.

Läs också: Hemtjänsten i Nordanstig begär åtgärd av Arbetsmiljöverket: "Stressen tär på oss"

Personalstödet kommer att vara kostnadsfritt för de anställda och det finns hjälp att få dygnet runt. De anställda behöver inget godkännande från chefen för att använda sig av det här stödet. Det kommer heller inte ske någon rapportering till arbetsgivaren utan ärendena hanteras anonymt.

– Vi väljer att inte bara ha förebyggande åtgärder i företagshälsovården. Det räcker inte för oss. Vi behöver också kunna erbjuda aktiva och behandlande åtgärder också, säger Fredrik Pahlberg.

Fredrik Pahlberg är kommunchef i Nordanstig och han hoppas att införandet av personalstödet ska minska sjukskrivningstalen i kommunen.

Första kontakten kommer att vara med socionomer eller beteendevetare. Om den anställde behöver en specialist kommer det att finnas möjlighet att få prata med en psykolog, psykoterapeut, jurist eller ekonom.

– Det här är helt anonymt och frivilligt, det är inget vi kommer tvinga på någon, säger Fredrik Pahlberg.

Fakta / Personalstöd i Nordanstig

Följande områden kan de kommunanställda få hjälp med:

Arbetsrelaterade frågor

Juridiska frågor

Samlevnads- eller relationsfrågor

Hälsa och livsstilsfrågor

Ekonomiska frågor

Sociala frågor

Andliga eller existentiella frågor

Alkohol, droger och spelmissbruk

Personliga kriser

Källa: www.nordanstig.se

Mer läsning