Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fann sina rötter till den svenska legenden: "Vill bevisa att Joris-Pelle är från Hassela"

Efter 25 års släktforskning börjar Ing-Marie Andersson närma sig sitt mål. En bok är på väg, efter sex års hemlighetsmakeri, med hennes förfäders historia ända fram till år 1944.

Annons

Ing-Marie Andersson har flera pärmar fyllda med tidningurklipp och släktträd till den tilltänkta boken.

Efter en paus i skrivandet då hon blev plötslig sjuk 2009 tog hon sig tillbaka och återvände till det gedigna arbetet att hitta sina rötter. De senaste sex åren har Ing-Marie Andersson skrivit upp till sex timmar om dagen, för att kunna fördjupa sig i sin släkts historia.

– Jag började för att jag var intresserad av min släkt, jag har grävt i allt möjligt gammalt, säger Ing-Marie Andersson och skrattar till.

Hon har ägnat 25 år av sitt liv till att hitta sitt förflutna, efter att hon flyttade från Stockholm tillbaka till hemorten och släkthuset i Norrbäck, Hassela. När hon hade flyttat in tändes gnistan för hennes intresse av att djupdyka i släktens historia, och hon är nöjd med resultatet.

Läs mer: Släktforskare i 30 år – Rolf i Edsbyn gjorde dramatisk upptäckt

– Det finns många släktforskare som hittar den rätta roten och jag känner att jag har gjort det, säger Ing-Marie Andersson.

Ing-Marie Andersson har djupdykt in i sin släkthistoria och ägnar flera timmar om dagen med att renskriva materialet.

Efter kontinuerliga besök på museum och mejlkontakt via forum för släktforskning, tycker hon sig ha hittat rätt. Många kunskaper har hon på vägen, speciellt om en svensk legend. Hon har enligt sin släktforskning hittat kopplingar från sig själv till Joris-Pelle. Han är mannen som annars är känd som Karl-Oskar i boken Utvandrarna skriven av Vilhelm Morberg, enligt Ingmarie Andersson.

– Jag kände att det här var något jag ville skriva ned och få ut en liten bok om min forskning. Efter jag blev sjuk trodde jag att jag aldrig skulle skriva mer, men jag ville att alla skulle få veta om rötterna här i orten, säger Ing-Marie Andersson.

Ingmarie Andersson har haft kontakt med Nordiska museet i Stockholm, Skansen och Selma Lagerlöf sällskapet. Hon har cirka en hyllmeter i material, som hon samlat i flertalet pärmar. Hon är just nu mitt uppe i projektet att renskriva sitt insamlade material till en bok. En bok som troligen kommer att bli uppdelad i tre delar, på grund av det omfattande materialet.

Läs mer: DNA kan avslöja dina okända släktingar: "Men vill du veta svaret?"

Förutom släktforskningen om Joris-Pelle har hans liv även blivit en hobby för Ing-Marie på andra plan. Hon har nämligen gjort flertalet lerfigurer som avbildar Joris-Pelle, hans familj och livshistoria.

Ing-Marie Andersson har gjort lerfigurerna själv, och de föreställer Joris-Pelles familj när han var liten.

– Det är spännande att vara släkt med Joris-Pelle. Det var jobbigt först att släktforska, men man får inte ge upp eller haka upp sig på ett specifikt datum som man inte förstår sig på, för det kommer förr eller senare bli förklarligt, säger Ing-Marie.

Vissa släktforskare tror däremot att Karl-Oskar, den man som Ingmarie menar är Joris-Pelle från Hassela, var en annan man. Det finns folk i Ing-Maries område som har varit motsträviga gentemot hennes arbete och trodde inte på hennes utsagor, något som hon hoppas på att vända nu med hennes tilltänkta bok.

– Jag har kommit över kritiken nu och fått nya vänner, nu ska ingen få sätta sig på mig, säger Ing-Marie Andersson och fortsätter:

– Nu vill jag bevisa för andra att Joris-Pelle är från Hassela.

Ing-Marie Andersson menar även att hon har funnit ny information om Joris-Pelles liv efter emigrationen.

Efter några av hennes vänner hade hört talas om hennes släktforskning kom ett brev på posten med vad hon menar är beviset för att Joris-Pelle dog tio år senare än tidigare släktforskare hade trott. Efter att ha studerat så pass länge och samlat på sig en redig mängd material är Ing-Marie äntligen nöjd. Hon ska få klart boken och lämna det bakom sig, men de tankeställare som hon fått under tidens gång kommer leva kvar med henne en längre tid.

– Släktforskningen har fått mig att tänka till hur saker går till i livet. Det kunde ju ha blivit annorlunda än det blev, jag menar tänk om min farfar inte hade träffat farmor - hade jag suttit här idag då? säger hon eftertänksamt.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons