Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan ratas av unga hälsingar – få Nordanstigsbor vidareutbildar sig

Ungas utbildningsmönster skiljer sig åt i Hälsingland. I Nordanstig har knappt en fjärdedel av kommunens 24-åringar valt att studera vidare efter gymnasiet.

Annons

Läs också: Nya polisstudenter i Söderhamn: "Man vill göra skillnad i samhället"

Det var flera år sedan så pass få 19-åringar gick direkt från gymnasiet till högskola eller universitet i Sverige. Framför allt väljer få unga från mindre orter att vidareutbilda sig, jämtfört med de som lever i storstadsregioner eller större städer. Ett mönster som gör avstamp även i Hälsingland.

I Nordanstig har knappt en fjärdedel av kommunens 24-åringar valt att studera vidare – en siffra som skiljer från snittet i Gävleborg. 37 % av länets 24-åringar har påbörjat utbildning, medan motsvarande siffra i Nordanstig ligger på drygt 24 %. De avgörande faktorerna är många, tror Gunilla Svensson på Hälsinglands Utbildningsförbund. Geografisk placering är ett gissel. Klivet till studier på annan ort kan kännas stort för många.

– Även som ung kan man ju ha familj och fast boende på hemorten, och då kan det kännas svårt att släppa det för en studieperiod på högskola eller universitet, av naturliga skäl, säger utbildningsledaren.

Även kultur och arv spelar in, tror Gunilla Svensson. Något som kanske kan förklara skillnaderna mellan Hudiksvalls och Nordanstigs kommun. Utbildningsmönstren hos unga i de två kommunerna skiljer sig åt rätt mycket, trots att de ligger nära varandra på många sätt.

– Har man inte med sig högre studier från sin familj kanske steget känns ännu längre. Jag vet inte om den kulturen skiljer sig just här, men Hudik är ju en större ort med bättre pendlingsmöjligheter. Det kanske gör att fler tänker sig att vidareutbildning är möjligt, det blir en inställningsfråga.

Pendlingen i sig kan vara helt avgörande.

– Bor man i en centralort är det lättare att förflytta sig och bryta mönster. På mindre orter är sämre pendlingsmöjligheter såklart ett hinder, samtidigt som tradition och yrkesmöjligheter på bostadsorten spelar in, säger Gunilla Svensson.

Bor man i en centralort är det lättare att förflytta sig och bryta mönster. På mindre orter är sämre pendlingsmöjligheter såklart ett hinder.

De utbildningar som finns i kommuner likt Nordanstig, både på plats och på distans, matchar inte heller alltid arbetsmarknadens behov, berättar Gunilla Svensson. Något som man aktivt jobbar med inom kommunen.

– Arbetsmarknaden förändras otroligt snabbt. Vi har den komplexibiliteten att arbetsgivaren efterfrågar kompetens som vi inte alltid har, även om det finns folk. Det är inte heller så enkelt att bara starta sådana utbildningar som efterfrågas.

Läs också: Nordanstigs politiker debatterade storregionerna: "Vi kommer att bli ett Styggberg"

I dag är dock möjligheterna till distansutbildning flera i Nordanstigs kommun, och bättre blir det. Till våren hoppas man kunna erbjuda ett tekniskt basår på distans. Det blir ett sätt att ytterligare minska tröskeln, tror Gunilla Svensson.

– Högskole- och universitetsstudier kan kännas som att det kommer från höga piedestaler. Men visar vi att det inte är så krångligt, och att det faktiskt går att läsa hemifrån, så kanske fler kan lockas till att läsa inom till exempel tekniska områden.

Samtidigt vill glädjande många bo och jobba kvar i Nordanstig, berättar utbildningsledaren. Kommunen har bland den lägsta arbetslösheten i länet. En förklaring till varför få unga studerar vidare kan därför vara att många stannar och börjar jobba direkt efter gymnasiet.

– Och det är ju såklart jätteroligt, säger Gunilla Svensson.

Läs också: Behov av praktikplatser för nyanlända ökar – företagarna är mer positiva

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons