Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkontroller vid skolorna – polisen lägger extra fokus i veckan

Nu när skolorna drar i gång igen är det viktigt att värna en trygg trafikmiljö för barnen. Fartgränser ska hållas och helst ska trafiken även minska.

Annons

Hudikpolisen Henrik Wexell kliver ut i vägen och vinkar in en fartsyndare till vägkanten. Det blev träff med laserkameran på i princip första försöket för dagen.

Läs även: Otrygg skolväg ska bli säkrare

Nu är det skolstart och många barn börjar röra sig ute i trafiken igen. Därför lägger polisen extra fokus på hastighetskontroller vid skolor den här veckan.

– Ja det är viktigt att vi står här och visar upp oss och det är ju i förebyggande syfte. Nu är skolorna i gång så sänk hastigheten, säger Henrik Wexell.

Det är få som håller farten på till exempel 40-sträckor, jämfört med 70-sträckor. Mätningar av NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, visar att bara 44 procent håller hastigheten där det är 40 km/tim, mot 72 procent där 70 km/tim gäller.

På onsdagsförmiddagen kollade polisen hastigheterna vid Ilsbo skola.

Henrik Wexell kontrollerar hastigheterna vid Ilsbo skola.

Bilisten som Henrik Wexell vinkade in körde 15 km/tim för fort på 30-sträckan och det resulterade i en böteslapp på 2400 kronor.

– Som vanligt kollar vi körkort och nykterhet också. Det gör vi alltid, säger Henrik Wexell.

Läs även: Förslag på åtgärder vid Näsvikens skola

Kommunen och skolorna jobbar sedan ett par år med att göra skolvägsplaner. Syftet är att få tryggare trafikmiljöer men också att få fler barn att gå eller cykla till skolan.

En skolvägsplan kan resultera i fysiska åtgärder, men det handlar mycket om att minska trafiken vid skolorna, framför allt i samband med hämtningar och lämningar, förklarar Anna Backlin som jobbar med skolvägsplaner vid Hudiksvalls kommun.

– Grunden i detta är en beteendeförändring, säger hon och berättar att det också är en fråga om hälsa och miljö, för många barn rör för lite på sig och skulle må bra av att gå eller cykla till skolan.

Insatsveckan i samband med skolstarten är gemensam för hela Europa.

Mer läsning