Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister struntade i hänvisningar efter omledning: "Vägen går sönder"

Sörfjärdensvägen är avstängd för broreparation under åtta veckor. Istället för att köra den väg som Trafikverket hänvisar till väljer många trafikanter en mindre enskild väg.

Annons

– Det är inte okej. Vägen är avstängd för genomfartstrafik nu, men det är flera som kör in här fortfarande, säger Arne Törnqvist, som är ordförande i Skesta-Milsbron vägsamfällighet.

Efter att Sörfjärdensvägen har stängts pågrund av en broreparation har även Skestavägen stängts för genomfartstrafik.

Det är en bro i Milsbron som ska repareras.

Läs även: Broreparation leder till avstängd väg – i åtta veckor

Under tiden hänvisar Trafikverket trafikanter som ska till Sörfjärden att köra över Norrfjärden via länsväg 792 från Åckne till Gryttje. Sedan länsväg 788 från Gryttje genom Haddäng till Norrfjärden och sedan länsväg 790 från Norrfjärden till Sörfjärden.

Sörfjärdensvägen kommer att vara avstängd i åtta veckor.

Läs även: Vägarbete på E4 stoppas – "Det är en tuff miljö där ute"

Men i samband med omledningen av trafiken var det många trafikanter som i stället valde att köra över Skesta och komma fram i Milsbron. Det är en enskild väg. Vägföreningen har beslutat att förbjuda genomfartstrafik efter att de varit i kontakt med Trafikverket. Vägen består delvis av grusväg och är smal.

– Statsbidraget som den enskilda vägen får täcker kanske inte kostnaderna för skadorna som en så pass ökad trafikmängd på vägen ger, säger Stefan Tångring, projektledare på Trafikverket.

Medan bron lagas hänvisas trafikanterna som ska till Sörfjärden att köra över Norrfjärden istället.

Nu sitter det skyltar uppe både vid E4 och i Milsbron att genomfartstrafik är förbjuden på Skestavägen och att högsta tillåtna fordonsvikt är fyra ton. Både Stefan Tångring och Arne Törnqvist hoppas att de nya förbudsskyltarna ska få trafikanterna att låta bli att köra på den mindre enskilda Skestavägen.

– Det är fortfarande många som kör här, men det har blivit mindre. Vägen går sönder och vi kommer behöva laga potthålen som blir, säger Arne Törnqvist.

Läs även: Vägarbete orsakade trafikkaos i Bollnäs – totalstopp med långa bilköer

Det är oklart om föreningens bidrag som de får för att sköta den enskilda vägen kommer att räcka. Föreningen planerar att ansöka om bidrag från Trafikverket efter att Sörfjärdensvägen öppnat för trafik igen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons