Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvstagårdens asylboende: "Det handlar om integration"

För en månad sedan öppnade asylboendet på Älvstagården och på söndagen hälsades ett trettiotal ortsbor välkomna att möta sina nya grannar.

Annons

Assistenterna Amer och Assad gör i ordning grillen tillsammans med två asylsökande som bor på Älvstagården, Jättendal,  sedan en knapp månad.

Läs mer: Jättendal får ännu ett asylboende

– Jag har ju varit på några boenden tidigare och aldrig sett något som det här. Du kan inte hitta något bättre, säger Amer, som jobbar på Älvstagårdens asylboende som assistent och tolk.

Initiativtagare till den nya verksamheten är Anita Näsberg tillsammans med Sven-Erik Nilsson som äger Älvstagården AB. Han kommer att driva Älvstagården som tidigare, men nu bor det tio familjer och 41 personer uthyrningsstugorna. Det är ett särskilt önskemål från företaget att Migrationsverket ska placera familjer i Jättendal. Familjerna sköter själva sin matlagning i stugorna.

Läs mer: Evakueringsboendet på Fröstuna skola stängs

– Jag har haft den här idén länge, men inte hittat någon att förverkliga den tillsammans med, tills jag träffade Sven-Erik, säger Anita Näsberg.

Flickan som virade remmarna runt foten för att hålla kvar sulan har nu fått nya skor, mycket tack vare Jättendalsborna engagemang förklarar Anita Näsberg.

Hon har tidigare jobbat på Hudiksvalls flyktingbyrå och är i grunden lärare till yrket. Det tog initiativtagarna lång tid att planera boendet, men när Migrationsverket väl bestämt sig gick det fort. Beslutet fattades den 5 mars och den 6 mars anlände 41 personer.

Älvstagårdens asylboende har ambitionen att vara något mer än bara ett boende. Det finns ett utförligt program kring hur de asylsökande ska få en uppfattnng om vilken land de har kommit till.

– Många av dem kommer från ett "hederssamhälle", där familjens heder avgör vilket mottagande de får. Sverige däremot är ett samhälle organiserat med myndigheter och föreningar. Det lär vi dem att förstå, säger Anita Näsberg.

Älvstagårdens asylboende är egentligen ett integrationsprojekt förklarar Anita Näsberg.

Hon tillägger att ordet fritidsaktiviteter kanppt finns i de fyra olika språk som talas på asylboendet.

De asylsökandes tid på asylboendet kan delas in i tre faser. De ska få ungefär en månad på sig att komma till ro för att känna sig trygga. Med Anita Näsberg som instruktör får de en introduktion till svenska språket, kulturen och vissa samhällsfunktioner.

Nu börjar fas två och här handlar det om delaktighet. Exempelvis börjar åtta elever på Stocka friskola den här veckan.

Älvstagårdens anslagstavla med regler och erbjudanden.

– Men vi vill också att föreningslivet i Jättendal ska öppnas för de asylsökande. Vi betalar föreningarna för att de ska komma hit, säger Anita Näsberg.

Asylboendet tänker samtidigt ha en fritidsgård tre kvällar i veckan och den är öppen för barn och ungdomar i Jättendal.

– Det här är ju främst ett integrationsprojekt, säger Anita Näsberg.

Den tredje fasen för de boende kommer efter fyra månader och då ska de vara så pass införstådda med svenska förhållanden att de kan leva ett självständigt liv och sköta kontakter med myndigheter kring sin asylprocess.

Om Migrationsverkets planering håller så kommer de boende att stanna på Älvstagården i nio månader upp till ett år innan de flyttas vidare eller avvisas ut ur landet.

– Oavsett när de kommer hit så tänker vi oss samma tre faser för våra boende, säger Anita Näsberg.

När jag kommer till Älvstagården möts jag av en grupp barn som hjälper mig att hitta Anita Näsberg. Hon förbereder söndagskvällens möte dit Jättendalsborna bjudits in. Assistenterna Amer och Assad har hjälp av några boende att göra i ordning grillen.

– Vi har börjat komma i ordning här så att vi kan göra bra saker. Vi försöker vara med och tolka så mycket det går. Då lär dom sig svenska mycket snabbare, säger Assad.

Arabiska, kurdiska, dari och persiska är de fyra språk som assistenterna Amer och Assad tolkar till svenska åt de tio familjer som har asylboende på Älvstagården

Mer läsning

Annons