Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt läge för Hasselakåren – styrkeledare saknas: ”Är ett jättepussel att få ihop schemat”

Det saknas deltidsbrandmän på brandstationen i Hassela. De måste hela tiden pussla får att få ihop schemat. Nu orkar inte en arbetsledare fortsätta längre.

Annons

– Det är ett allvarligt läge att det inte finns arbetsledare, säger Anders Zetterlund, verksamhetschef vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Läs även: "Vi går på knäna redan nu"

Det kommer innebära att styrkeledare och brandmän från Jättendal oftare måste förstärka i Hassela. Vilket även påverkar Hudiksvall och Iggesund.

Deltidskåren i Hassela saknar både styrkeledare och brandmän.

Från 20 maj kommer det bara att finnas en arbetsledare/styrkeledare på stationen i Hassela, när det egentligen behövs fyra. Då kommer tre brandmän ensamma att ingå i tjänstgörande uttryckningsstyrka.

Det går bra vid sjukvårdslarm, när någon till exempel har drabbats av hjärtstillestånd. Men vid räddningsinsatser behövs i vart fall en arbetsledare och helst en styrkeledare, som har större befogenheter än en arbetsledare.

Läs även: Tuffa tester för blivande deltidsbrandmän

Grundbemanningen i Hassela är en styrkeledare och tre brandmän. Det innebär att de redan idag måste få förstärkning när de ska rökdyka.

Det är svårigheten att rekrytera deltidsbrandmän som är grundproblemet. Det här har räddningstjänsten kämpat med i flera år.

– Det är ett jättepussel att få ihop schemat, säger Anders Zetterlund.

Det är flera parameterar som ska klaffa för en deltidsbrandman. Det får bara ta åtta minuter från hemmet eller jobbet att köra in till stationen, brandmännen måste klara testerna, helst ha fast jobb och så måste arbetsgivarna vara beredda att släppa iväg dem vid olyckor.

I fjol lyckades man rekrytera elva deltidare. Men det är fortfarande extra besvärligt läge i Hassela och Friggesund, där det behövs fler deltidsbrandmän. Nu vet man inte hur länge det kommer att saknas styrkeledare i Hassela.

I måndags kväll hade deltidsbrandmännen ett möte angående situationen.

–Jag får en känsla av att de känner för bygden, men de signalerar självklart att situationen är ansträngd, säger Anders Zetterlund och ser deltidsstationerna som en viktig del i samhället och en trygghet för byarna.

Läs även: De klipper till räddnings-VM

Mer läsning

Annons